Maniodepressiv

Bipolar lidelse (tidligere kaldet manisk-depressiv sygdom eller manisk depression) er en mental lidelse, der forårsager usædvanlige skift i humør, energi, aktivitetsniveauer, koncentration og evnen til at udføre daglige opgaver.

Der er tre typer af bipolar lidelse. Alle tre typer involverer klare ændringer i humør, energi og aktivitetsniveauer. Disse stemninger spænder fra perioder med ekstremt "op," opstemt, irritabel eller aktiveret opførsel (kendt som maniske episoder) til meget "ned", triste, ligeglade eller håbløse perioder (kendt som depressive episoder). Mindre svære maniske perioder kaldes hypomaniske episoder.

Bipolar I-forstyrrelse - defineret ved maniske episoder, der varer mindst 7 dage, eller af maniske symptomer, der er så alvorlige, at personen har brug for øjeblikkelig pleje af hospitalet. Normalt forekommer depressive episoder også, der typisk varer mindst 2 uger. Episoder med depression med blandede egenskaber (med depressive symptomer og maniske symptomer på samme tid) er også mulige.

Bipolar II-forstyrrelse - defineret ved et mønster af depressive episoder og hypomaniske episoder, men ikke de fuldt blæst maniske episoder, der er typiske for Bipolar I-forstyrrelse.

Cyklothymisk lidelse (også kaldet Cyklothymi) - defineret ved perioder med hypomane symptomer samt perioder med depressive symptomer, der varer i mindst 2 år (1 år hos børn og unge). Imidlertid opfylder symptomerne ikke de diagnostiske krav til en hypoman episode og en depressiv episode.

Nogle gange kan en person opleve symptomer på bipolar lidelse, der ikke svarer til de tre kategorier, der er anført ovenfor, der kaldes "andre specificerede og uspecificerede bipolare og relaterede lidelser."

Bipolar lidelse diagnosticeres typisk i slutningen af ​​ungdomsårene (teenagerår) eller tidligt i voksen alder. Lejlighedsvis kan bipolære symptomer optræde hos børn. Bipolar lidelse kan også først optræde under en kvindes graviditet eller efter fødsel. Selvom symptomerne kan variere over tid, kræver bipolar lidelse normalt livslang behandling. At følge en ordineret behandlingsplan kan hjælpe mennesker med at håndtere deres symptomer og forbedre deres livskvalitet.

Tegn og symptomer

Mennesker med bipolar lidelse oplever perioder med usædvanlig intens følelse, ændringer i søvnmønster og aktivitetsniveauer og ukarakteristisk opførsel - ofte uden at anerkende deres sandsynlige skadelige eller uønskede virkninger. Disse tydelige perioder kaldes "humørepisoder." Humørepisoder er meget forskellige fra stemninger og adfærd, der er typisk for personen. I løbet af en episode varer symptomerne hver dag det meste af dagen. Episoder kan også vare i længere perioder, såsom flere dage eller uger.

Jeg bad folk beskrive deres sygdom som en metafor. Jeg redigerede dette billede på photoshop, der beskriver hvordan nogen med bipolar lidelse føles som om de sidder fast i en labyrint. Undertiden oplever folk både maniske og depressive symptomer i den samme episode. Denne form for episode kaldes en episode med blandede funktioner. Mennesker, der oplever en episode med blandede funktioner, kan føle sig meget triste, tomme eller håbløse, mens de samtidig føler sig ekstremt energiske.

En person kan have en bipolar lidelse, selvom deres symptomer er mindre ekstreme. For eksempel oplever nogle mennesker med bipolar lidelse (Bipolar II) hypomani, en mindre alvorlig form for mani. Under en hypoman episode kan en person føle sig meget god, være i stand til at få tingene gjort og følge med i det daglige liv. Personen føler måske ikke, at noget er galt, men familie og venner kan muligvis genkende ændringerne i humør eller aktivitetsniveauer som mulig bipolar lidelse. Uden ordentlig behandling kan personer med hypomani udvikle svær mani eller depression.