Antallet af selvmord topper i foråret
Når
Selvmordskurven topper fra midten af marts til slutningen af maj i Danmark. Her vælger næsten syv procent flere at gøre en ende på livet, end det gennemsnitlige antal for hele året.
Det er stik mod folkemyten om, at vintermørket får de mest sortseende af os til at give op.
Tre forskellige teorier
Forskerne arbejder ud fra tre hypoteser eller forklaringsmodeller.
Den første er en biologisk forklaring. Hovedtesen er, at lysets komme i foråret giver den depressive energi til at gøre alvor af selvmordstanken.
“Vi ved, at det kræver et ekstra overskud at udføre et selvmord. Når dagtimerne bliver længere, får personen mere energi og bliver i stand til at eksekvere handlingen,” siger Børge Jensen cand. scient. og statistiker ved Center for Selvmordsforskning.
Nogle forskere peger også på, at sollyset har en ‘trigger-effekt’ på selvmord gennem solskinsregulerede hormoner som melatonin, hvis produktion hæmmes i dagslys. Denne teori er dog heller ikke endeligt bevist, selv om nogle undersøgelser peger på, at selvmordsofre har et lavere indhold af melatonin i kroppen end andre.
De brudte løfters effekt
En anden teori er, at den selvmordstruede går med en forventning om, at foråret skal bringe nye og bedre tider. Et forventningspres, som foråret sjældent kan bære, og det får verden til at gå i sort for personen.
Teorien blev første gang fremsat i 1988 af sociologiprofessoren, Howard Gabennesch, og fik navnet ‘de brudte løfters effekt’.
Den bliver understøttet af ‘ferieeffekten’. Altså at antallet af selvmord falder op til ferier for så at stige dramatisk lige efter. Ferier repræsenterer ligesom foråret et håb om fornyet livsglæde.
Det store vakuum, der opstår efter et fremtidshåb er bristet, slukker altså øjensynligt den sidste livsgnist hos nogle dybt depressive mennesker, mener forskerne.
En europæisk undersøgelse af 24.388 selvmord har blandt andet vist, at der i dagene lige efter jul er 40 procent flere selvmord end forventet i forhold til årsgennemsnittet.
Den sidste teori er socialt betinget. Den går ud på, at foråret kort sagt virker som en forstærker på ensomheden.
“Om foråret bliver de fleste af hos mere aktive, glade og udadvendte. Vi socialiserer mere. Men det gør den depressive ikke, og vedkommendes ensomhed bliver derfor tydeliggjort,” forklarer Børge Jensen.
Kilde: Videnskab.dk 16.3.2010
|
Skriv et svar