Antidepressiv medicin kan give for tidligt fødte børn

Lav fødselsvægt og lavere apgar-score kan være konsekvensen af, at tage de såkaldte SSRI- præparater under graviditeten. SSRI-præparater anbefales ellers normalvis til gravide kvinder, der lider af en depression. Men ny dansk forskning viser, at det ufødte barn kan tage skade.

Najaaraq Lund, læge og forsker ved Aarhus Universitet, er hovedforfatter til undersøgelsen. – Vores resultater viser, at der er en effekt på fostret. Graviditeten bliver i gennemsnittet kortere, og barnet ser ud til at være påvirket, fortæller Najaaraq Lund til Videnskab.dk

For tidlige fødsler og mindre sunde børn 

Undersøgelsen, der bygger på datamateriale fra Skejby Sygehus viser, at gravide kvinder på SSRI-præparater i gennemsnit fødte 4,5 dage tidligere end kvinder, der ikke led af psykiske sygdomme
Men undersøgelse afslører også, at gravide, der benyttede den antidepressive medicin, i gennemsnit fødte 3,8 dage tidligere end psykisk syge kvinder, der ikke anvendte SSRI- Præparater.

Samtidig havde nyfødte børn, hvis mødre tog SSRI- præparater, væsentlig større risiko for at få et for lavt resultat i den såkaldte Apgar-test, der bruges til at bedømme børnenes helbred. Og endelig var de børn også i større fare for at ende på kuvøse-afdelingen, der er beregnet til at hjælpe spædbørn, som er syge eller for tidligt fødte.

Psykoterapi bør overvejes
Med den nye viden om medicinens bivirkninger, er det formentlig en god idé at kigge med friske øjne på, hvordan man behandler gravide kvinder, der bliver ramt af depression og andre psykiske sygdomme.

– Man skal måske overveje, om ikke kvinderne kan undvære SSRI-medicinen og skal sendes til psykoterapi i stedet for,  siger Najaaraq Lund og fortsætter:

– Men når det er sagt, vil der alligevel være en del tilfælde, hvor man er nødt til at anbefale lykkepillerne. Lægerne skal bare vurdere fordelene og ulemperne ved lykkepillerne afhængig af hver kvindes tilstand og situation.

Det anslås, at helt op til mellem 10 og 20 procent af alle gravide kvinder er deprimerede, så Najaaraq Lunds og hendes kollegaers forskning kan få betydning for millioner af kvinder i hele verden. 
 

Fakta

Selektive serotonin-genoptagshæmmere (SSRI), er det der i folkemunde ofte kaldes “lykkepiller”. Det er en gruppe antidepressive lægemidler, der anvendes til behandling af moderate og svære depressioner, angstlidelser og visse personlighedsforstyrrelser.

Kilde: Andrej Kazankov, videnskab.dk, 6. oktober 2009

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*