BALANCE: ‘Liv og Død’

Undervejs i mit 44-årige liv har jeg gjort mig rigtig mange tanker om døden. Nogle gange i angst for netop døden, andre gange i eftertankens og nysgerrighedens lys. Jeg tror, det gælder for de fleste af os. Men alligevel er det utrolig sjældent, vi taler om døden. Med hinanden. Lad os gøre det i næste nummer af BALANCE (DepressionsForeningens Medlemsmagasin) 

 

En række forskere hævder, at vi fjerner os mere og mere fra døden. At vi har det endog meget svært ved at forholde os til netop døden. At vi langsomt er ved at skabe os et tabu om døden.

Det vil vi i DepressionsForeningen gerne være med til at bekæmpe. Vi synes, det er helt oplagt at kunne tale om døden. Fordi vo
res liv sættes i perspektiv af døden, måske endda defineres af det faktum, at vi dør – på et tidspunkt.

Når vi erkender livets uafvendelige afslutning, giver det anledning til at tænke lidt over, hvad vi bruger livet til.

Jeg tænker ikke selv på, om jeg får nok ud af livet. Om jeg får det ud af det, jeg gerne vil. Nogle gange synes retningen klar og tydelig for mig, andre gange føler jeg mig på vildveje.

Døden er nærværende

En anden god og mere alvorlig grund til at tage det op er, at døden for mange mennesker, der lever med depression eller bipolar lidelse, er yderst konkret og nærværende. Ulyst til livet er et af kernesymptomerne, når vi taler depression og bipolar lidelse. For nogle viser det sig som periodiske grundtilstande, for andre er det en daglig følgesvend.

Et utal af medlemmer fortæller, at deres første tanke HVER morgen er, at de ønsker at dø. Hver morgen. Det rører mig og påvirker mig, hver eneste gang. En helt urimelig og hård start på dagen. Tænk at skulle kæmpe sig gennem hverdagen med den start.

Psykisk sygdom og død

For nogle bliver det ikke ved tanken om døden. Inden for vores kreds er der også mennesker, der vælger at tage afsked med livet, enten i en desperat og fortvivlet handling, eller som følge af en bevidst og gennemtænkt beslutning. Således er depression og bipolar lidelse en central faktor i mere end halvdelen af de selvmord, der registreres i Danmark.

I næste nummer af BALANCE tager vi livtag med døden, men også med livet. Intet skal være bevidst usagt. Derfor hører vi også gerne fra dig, hvis du har oplevelser eller betragtninger om de store eksistentielle spørgsmål, om døden, selvmord eller relaterede emner.

Vi vil også bestræbe os på at komme om på bagsiden af døden, ved at se nærmere på sorg og de konsekvenser og tanker, man gør sig, når man sidder tilbage med sorgen efter et selvmord.

Facebooktwitterlinkedin