Blodprop i hjernen ofte årsag til depression

Blodprop i hjernen ofte årsag til depression
 
Op mod ti procent af de personer, der rammes af en blodprop får efterfølgende en depression. Det rammer især de midaldrende over 50 år. Psykiatrien i Århus har gennemført neuropsykiatriske undersøgelser blandt andet med MR-scanning af over 180 patienter med depression.

”Tallene viser, at 6-10 procent har haft en blodprop. Det er mange. Og ud over, at det giver en forklaring på depressionen, så åbner det mulighed for at vi kan sætte dem i behandling med blodfortyndende medicin, så de ikke får en ny blodprop” siger professor Poul Videbech.
   En sådan undersøgelse, som her er er omtalt, er helt ny i Danmark. Den afslører, at blodpropper, små læsioner i hjernens arioler (White Matter Lesions = WML) afsløres også hos patienter med diabetses, forhøjet blodtryk og åreforkalkning. Poul Videbech mener, at dette åbner mulighed for, at det vil være relevant at tilbyde MR-scanning til patienter med hovedtraumer og neurologiske symptomer, samt til patienter med depression eller personlighedsændring.
   Der planlægges nu et Ph.D. studium, som skal belyse de fund, der er gjort og hvilken gavn patienterne kan få af det. Heri ligger også besparelser fordi lange sygdomsforløb kan forkortes betydeligt.
Kilde: Dagens Medicin, nr 36, 2008 (fokus: Hjernen; side 12). (P.Aagaard)
 
Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*