Blodprøve kan afgøre effekt af antidepressiv medicin

En blodprøve vil formodentlig om få år kunne hjælpe lægerne med at afgøre, hvilke patienter der har gavn af behandling med de antidepressive ssri-midler, og hvilke patienter, der ikke har, det skriver Dagens Medicin.

Det er en amerikansk forskergruppe, der netop har offentliggjort resultaterne af en undersøgelse, som kan danne grundlag for den første pålidelige metode til at forudsige, hvorvidt en patient med depression vil have gavn af behandling med antidepressiv medicin.

Metoden indebærer, at man ved hjælp af en blodprøve måler mængden af proteinet VEGF, vascular endothelial growth factor, i blodet på patienten. Den amerikanske undersøgelse påviser en direkte sammenhæng mellem mængden af VEGF i blodet på den enkelte patient med en depression, og sandsynligheden for et vellykket resultat af behandling med ssri-midlet escitalopram.

Blandt patienter med større mængder af VEGF end normalt i blodet, kom flere end 85 pct. helt eller delvis ud af deres depression efter behandling med escitalopram. Tilsvarende havde færre end 10 pct. af de deprimerede patienter med lave VEGF-værdier effekt af behandling med midlet.

Hvilken type behandling?

En meget stor del af patienter med depression har ikke fuld effekt af den ordinerede medicinske behandling. Derfor mener forskerne bag undersøgelsen, at metoden kan blive et vigtigt redskab til at bestemme, om en given patient vil have gavn af ssri-behandling. Hvis ikke kan den behandlende læge i stedet overveje anden antidepressiv behandling, enten medicinsk eller psykoterapi.

Forskerne leverer også en mulig forklaring på sammenhængen mellem VEGF og effekt af ssri-behandling: ssri påvirker hjerneceller, som er blevet inaktiveret på grund af depressionen. VEGF virker som ’brændstof’ for denne regenerering af hjerneceller.

I hjernen stimulerer VEGF væksten af blodkar, og har også på andre måder en positiv effekt i forhold til at holde hjernecellerne sunde og aktive. Blandt patienter med højere VEGF-værdier er der en højere grad af regenerering af hjerneceller, som hjælper med at reducere patientens depression.

 

Kilde: Dagens Medicin 9.1.12

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*