Blodprøver kan afsløre depression

Ifremtiden vil lægerne måske kunne få hjælp fra blodprøver, når depressionsdiagnosen skal stilles.  For blodet kan afsløre psykiske lidelser, viser Wiktor Mazins ph.d.-afhandling udført ved DTU fysik.
”Det betyder, at læger kan få en mere objektiv metode til at stille diagnoser for psykiske lidelser på. Blodprøven bliver en mere biologisk orienteret måde at diagnosticere på,” forklarer Wiktor Mazin.

Bedre diagnosticering og bedre behandling

Det lykkedes for Mazin at finde forskelle i generne hos raske og syge mennesker. Men generne afslørede ikke blot, at der var en psykisk lidelse tilstede, forskningen viste også hvilken undertype depression personen led af.

”Det er afgørende at kunne identificere fx ikke blot en depression, men også hvilken slags depression. Ligesom cancer er depression en meget bred diagnose, og der findes et hav af undertyper af lidelsen. At få identificeret den helt rette diagnose er vigtigt i forhold til at kunne give den rette behandling, så deprimerede kan blive hurtigere raske,” forklarer Mazin om perspektiverne af sin forskning.

Begyndende depression kan også opdages

Derudover viste forskning også at blodprøven kan afsløre om personen er ved at udvikle en depression.
”Jeg fandt også nogle personer, som var på vej til at udvikle en depression. Det kan også være nyttigt, for så kan man forebygge og nå at stoppe det, inden det når at udvikle sig til en fuld sygdom,” forklarer Wiktor Mazin.

Kilde: DTU, Lotte Krull, 5. maj 2009
Læs mere om forsøget her

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*