Boganmeldelse: Bevidst Nærvær – en vej ud af nedtrykthed

For nogle få måneder siden udkom ”Bevidst nærvær – en vej ud af nedtrykthed” på dansk. Bogens indledning: ”Når det dårlige humør har varet længe nok” gør, at man straks ved, at her er nogle forfattere/behandlere, der ved præcis, hvad det vil sige at være deprimeret, og som har dyb forståelse for og indføling i denne tilstand. Der er tale om en selvhjælpsbog med tilhørende cd med meditationsøvelser.

Bogen giver på videnskabeligt grundlag forståelse af, hvad der vedligeholder depressioner: ” I første fase, er det ikke ens sindsstemning der er problemet, men hvordan man reagerer på den. De vanemæssige bestræbelser på at slippe fri virker modsat hensigten og fastholder os i den pinefulde tilstand, vi forsøger at undslippe.”
De følgende kapitler har overskrifterne: 1. Sind, krop og emotioner, 2. Fra øjeblik til øjeblik, 3. At transformere nedtrykthed og 4. Kræv livet tilbage.

Selvhjælpsbog med meditationsøvelser
Der er tale om en selvhjælpsbog med tilhørende cd med meditationsøvelser. Ved at arbejde med bogen og de tilhørende øvelser opnår man at kunne bruge teknikken i hverdagen, bare nogle få minutter, når man kan mærke, der er behov for ”et pusterum”, som det hedder i bogen. ”Selv en lille smule opmærksomhed i et enkelt øjeblik kan stoppe en kædereaktion der fører til vedvarende depression” (s.74) Dette står under et underkapitel, der hedder ”Bevidst opmærksomhed er frisk luft”.

Sund fornuft sat i system
Når jeg har valgt netop ovenstående citater, er det for at illustrere, at der er tale om sund fornuft sat i system og om noget, alle kan have gavn af for at modvirke stress. Hvis man af en eller anden grund ikke har mulighed for at deltage i et mindfulness-kursus, er denne bog et fantastisk godt alternativ. Jeg kan ikke anbefale den nok.

Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal og Jon Kabat-Zinn, Bevidst nærvær – en vej ud af nedtrykthed. The Mindful Way, (2007), Akademisk Forlag 2008, 252s., 330 kr.

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*