At bruge åbenheden aktivt

Af Camilla Maria Andersen, Balance redaktionsgruppe

I DepressionsForeningen har vi en gruppe foredragsholdere, der frivilligt tilbyder at tage ud til både små og store forsamlinger og fortælle deres historie, åbent og ærligt, til publikum. Balance har taget en snak med to af foredragsholderne om at være åben omkring sin psykiske lidelse.

Mikaela Sindesen

s.10-11 Mikala

Alder: 32

Diagnose: Bipolar affektiv lidelse

Taler om: Min sygdoms historie og om hvordan jeg skaber et liv som ”rask”, hvor jeg fungerer på forholdsvis almindelige vilkår.

Hvad fik dig til at blive en del af foredragsgruppen?
Jeg synes, at det er vigtigt, at vi taler om tabuer og at os, der har ressourcer til det, går foran i kampen om at fortælle om sygdommen. Det er så vigtigt at få fortalt alle andre, at mennesker med en psykisk sygdom bare er helt almindelige mennesker med håb, drømme og fremtid. At de ikke kun er som medierne fremstiller dem: farlige, voldelige og utilregnelige.

Hvilke tanker gjorde du dig inden at du blev åben omkring din lidelse?
Jeg gjorde mig mange tanker omkring min familie og specielt mit barn, for de er jo en del af min historie og jeg var, blandt andet, nervøs for om det ville påvirke mig i forhold til at kunne få et job.

Men jeg tror, at min datter synes, at det er lidt sejt, og jeg synes, at det er vigtigt at vise hende, at det er væsentligt at tale om de ting, der er svære og gør ondt.

Hvad betyder det for dig at være åben omkring din bipolare lidelse?
Det betyder rigtig meget, fordi det er med til at gøre, at jeg altid fremtræder som ’den jeg er’. Det er en del af min historie og det er en del af mig. På en måde tror jeg, at det gør mig mere harmonisk og det hjælper mig også til at se et mål med at holde mig rask. Udover det så er det verdens bedste terapi at holde foredrag, fordi jeg hele tiden skal forholde mig til hvordan det var for 5 år siden, da jeg var meget syg, hvordan er det i dag og dermed hvordan jeg udvikler mig med min sygdom og hvor er det jeg gerne vil hen.

Er der situationer, relationer eller sociale sammenhænge hvor det er sværere at være åben?
Jeg er åben, men det er ikke det samme, som jeg fortæller alle om det. Der er jo situationer hvor jeg bare er Saras mor eller bare er studerende.

Har du haft nogen nævneværdige oplevelser, når du fortæller åbent om lidelsen?
Jeg har haft en der sagde: ”GUUUD du ligner jo slet ikke en psykisk syg” samt oplevet nogle mennesker, der ikke ved hvad de skal sige eller hvor de skal se hen. Men så prøver jeg bare at hjælpe dem ud af situationen med lidt humor.
Jeg var også blevet ’dømt’ på min datters skole, hvor nogle af lærerne vurderede alt ud fra at jeg var syg. Hvis mit barn havde glemt sit gymnastik tøj eller var ked af det, så var det på grund af mig. Da har jeg været stærk nok til at prøve at forklare, at nogle gange kan børn gå ud af døren uden gymnastiktøjet, uanset om de har en psykisk syg mor eller ej, og nogen gange kan det være forvirrende at blive teenager, med eller uden en psykisk syg mor. Men jeg har kunnet gøre det med ro i sindet, fordi mit barn løbende har haft samtaler og forløb hos min behandler.

Har du et godt råd til andre der ønsker at være mere åben omkring deres psykiske lidelse?
Jeg tror, at det vigtigste er at mærke efter i sig selv. Er jeg klar til at svare på nærgående spørgsmål?
Jeg valgte at være åben overfor mange i min omgangskreds allerede fra starten da jeg blev syg. Primært af hensyn til mit barn så hun kunne tale med venner og lærere og familie om det. Det handler også om at turde sige: jeg er ikke perfekt. Det man får tilbage ved at være åben er ubeskriveligt.

Lisbeth Hvid Poulsen

s.10-11 Lisbeth

Alder: 51 år

Diagnose: Depression

Taler om: Mit ægteskab, skilsmisse, mistet kontakt til barn, at være pårørende til en mor med depression, min sorg over mistet arbejdsevne, mit positive møde med det kommunale system og en førtidspension. Hvordan jeg har rejst mig og kommet godt videre i mit liv.

Hvad fik dig til at blive en del af foredragsgruppen?
Da jeg kom på førtidspension i april 2012 på grund af depression, meldte jeg mig ind i DepressionsForeningen. Der var en artikel i bladet Balance, hvor de søgte folk til foredragsgruppe. Det lød rigtig spændende og jeg tænkte, at det lige var mig. Min familie, venner og faktisk alle omkring mig vidste, at jeg led af depression.

Hvordan er det at være åben omkring et emne der er et tabu i vores samfund? Og føles det sårbart?
Det er oftest nemt for mig at være åben overfor de mennesker som hører mit foredrag, og jeg har ikke været udsat for et spørgsmål efterfølgende, som jeg ikke ville besvare. Der hvor jeg føler mig sårbar er når tilhørende er mænd på min alder. Eller hvis jeg kan mærke, at jeg har en dårlig dag og er bange for ikke at kunne fuldføre mit foredrag.

Hvilke tanker gjorde du dig inden du blev åben omkring det?
At holde foredrag er en god måde at få bearbejdet mit liv på. Det, som gjorde så ondt, dårligt ægteskab, skilsmisse, arvelighed, tab og sygdom. Det er en form for selvterapi. Jeg ville gerne fortælle min historie, hvis det kunne hjælpe andre i samme situation. Men mest for min egen skyld og for at forsøge at komme videre og få bearbejdet alt det svære.

Hvad betyder det for dig at være åben omkring din depression?
Det betyder rigtig meget for mig at være åben. Især fordi jeg selv har det svært med min diagnose. Jeg er jo et helt almindeligt menneske og vil ikke have en bestemt etiket på mig. At være åben er noget af det bedste jeg har gjort for mig selv. Jeg får så meget respons fra tilhørende.

Er der situationer, relationer eller sociale sammenhænge hvor det er sværere at være åben?
Når jeg møder nye mennesker og når jeg dater mænd. Jeg er single. Jeg lyver nogle gange, fordi det er svært for mig at sige, at jeg er førtidspensionist og lider af depression. Hvis jeg sidder et sted med fremmede mennesker tænker jeg også nogen gange, at det egentligt ikke kommer dem ved. Måske ser jeg dem kun den ene gang. Jeg har fundet ud af, at indgangsspørgsmålet i nye samtaler altid er ”Hvad laver du?” ”Hvor arbejder du?” – Jeg hader disse spørgsmål.

Har du et godt råd til andre, der ønsker at være mere åben omkring deres depression/bipolare lidelse? Lad vær med at dømme dig selv så hårdt. Det er DIN egen fordom. Vær ikke bange for at være åben og ærlig overfor andre. Du vil opleve en anden forståelse fra andre mennesker, når du vælger at være åben omkring din lidelse.

 

Book en foredragsholder
www.depressionsforeningen.dk er der en oversigt over foredragsholderne. Find den foredragsholder, som passer til arrangementet og send en mail til foredragsgruppen@depressionsforeningen.dk.

Pris: Til interne arrangementer koster det transportomkostningerne og en lille gave til foredragsholderen. Når folk udenfor foreningen booker, koster det, udover de overstående udgifter, desuden 1500 kr., der går til foreningen og uddannelse af flere foredragsholdere.

 

 

Facebooktwitterlinkedin