
Med coronavirussens indtog blev Danmark lukket ned den 12. marts 2020. Pludselig skulle alle arbejde hjemmefra, og børnefamilier måtte lave deres egen hjemmeskole. For bipolargruppen i København rejste det spørgsmålet: Hvad med vores selvhjælpsgruppe?
Første møde blev hurtigt aflyst. Bipolargruppens deltagere var kede af og meget ærgerlige over, at bipolargruppen måtte sætte møderne på pause. Som et plaster på såret udgav DepressionsForeningen et nyhedsbrev med gode råd om, hvordan man kan håndtere den nye situation, og hvordan isolationen påvirker mennesker med en psykisk sygdom. Men de gode råd i nyhedsbrevet kunne ikke erstatte alt det gode, der er ved at mødes regelmæssigt i gruppen. Så efter aflysningen af det første møde opstod der hurtigt et tomrum.
I Bipolargruppen tænkte de, at hvis der skal laves noget nyt, skal det være i den samme ånd som de plejer at gøre tingene. Videomøder har været brugt på mange arbejdspladser, så hvorfor ikke i en selvhjælpsgruppe? Deltagerne er jo vant til at mødes, de kender hinanden, og gruppen støtter sig til en velkendt mødestruktur, so what’s the problem? Og i gang kom det. Det første virtuelle videomøde blev afholdt den 30. marts, og nu 5 møder senere er deltagerne meget tilfredse med den nye form for gruppemøder.
En af deltagerne fortæller for eksempel, at han havde mange forbehold ved at have video på. Men han var positivt overrasket, for det fungerer overraskende godt. Hvis han skal prøve at sætte sig i en andens sted, så er han sikker på, at det må være nemmere at deltage i et online møde end fysisk møde, når man har en depression. Et virtuelt møde er nemmere at overskue.
En anden deltager fortæller, at de virtuelle møder kom lige på det rigtige tidspunkt, da coronakrisen trykkede allermest, og hun virkelig havde brug for støtte. Hun havde det svært med videoformen i starten. Men trods hendes reservationer, så føles et online møde nu på samme måde som et fysisk møde – og faktisk bedre. For formen giver mere disciplin, og mødeledelsen har været rigtig god.
Endnu en deltager beretter, at psykiatrien er langt væk, og der er langt imellem aftalerne. Ensomheden blev mere udtalt, da hun blev sendt hjem fra arbejde, og i den situation har online-møderne været til stor hjælp. Hun håber, at onlinemøderne fortsætter – også efter krisen, da hun bor langt væk fra gruppens mødested. I gruppen er der bred enighed om, at møderne helst skal fortsætte, når samfundet åbner igen. Det giver mere fleksibilitet og åbner flere muligheder for dem der bor langt fra gruppens mødested. Videoformen giver også mulighed for at invitere andre grupper fra landet med til møderne.
Kontaktperson Gudmunda Arnardottir anbefaler varmt den virtuelle mødeform. ’Den eneste ulempe er, at man skal sørge for at sikre, at alle sidder et sted, hvor andre ikke kan lytte med af hensyn til fortroligheden i samtalerne’. Det er også vigtigt at vælge en IT-platform, som er sikker og meget gerne også brugervenlig, så teknikken ikke driller og ender med at stjæle for meget opmærksomhed. Har du og din selvhjælpsgruppe lyst til prøve at holde virtuelle møder, så giver DepressionsForeningens sekretariat meget gerne anbefalinger og vejledning til IT-platforme.
Kim Bach og Gudmunda Arnardottir kontaktpersoner i Bipolargruppen i København