D-vitamin og psyken

Ny forskning tyder på, at D-vitamin har stor betydning for psyken. Hollandske studier viser fx en sammenhæng mellem lavt D-vitamin niveau og risikoen for at udvikle en depression. Speciallæge Erik Kjærsgaard gennemgår i Netpsychs nyhedsbrev de nyeste erfaringer:

Siden 1982 har vi vidst at der er D-vitaminreceptorer i hjernen, men ikke kendt betydningen af disse. En receptor er bedst sammenlignet med en lås således er en D-vitaminreceptor en lås, hvor i kun D-vitaminet passer og kan låse op og dermed få cellen til at reagere.

Når vi undersøger mus, der er genmanipuleret til at have defekte D-vitaminreceptorer findes der mange tegn på angst, ligesom mennesker med nedsat D-vitamin indhold i blodet generelt scorer højere på angst undersøgelser end andre. D-vitamin er ligeledes en potent fremmer af ”Nerve growth factor” altså den faktor der får nervevæv til at vokse. Dette kan være forklaringen på den gamle observation om at skizofrene oftest er født i de sene vintermåneder hvor det naturlige D-vitamin niveau grundet nedsat solenergi er lavest.

Klare sammenhænge

I Finland har man fulgt over 9.000 mennesker født i 1966 gennem livet for deres niveau af D-vitamin i deres første leveår og senere udvikling af skizofreni. Det er nu vist at denne population havde mindre tendens til at udvikle skizofreni, hvis børnene fik D-vitamin tilskud.

D-vitamin har også effekt på udvikling af vinterdepression og i en ret ny hollandsk undersøgelse har der været påvist klare sammenhænge mellem lavt D-vitamin niveau og depression. Det ligger da lige til højrebenet at indtage D-vitamin frem for at gribe til antidepressiv behandling.

Kilde: Nyhedsbrev Netpsych nr. 18, årgang 10, 3. maj 2010; Erik Kjærsgaard

Artiklen kan læses i sin helhed i Ugeskrift for læger 17/2010 side1296-1300

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*