D-vitamin og psyken

Der er ganske solid evidens for, at D-vitaminmangel kan fremkalde eller forværre en depression. På vore breddegrader vil alle, der klæder sig efter årstiden danne nok D-vitamin i sommerhalvåret, mens det er nødvendigt med et vitamintilskud de mørke måneder.

 

De etniske muslimer har ikke tradition for at solbade, og nogle af kvinderne er tilhyllede. Og hvis de derudover ofte indtager en D-vitamin fattig kost kan de komme til at mangle vitaminet. Man må også i denne sammenhæng tænke på de unge mænd, der henslæber tiden i landets arresthuse eller fængsler

De første symptomer på D-vitaminmangel
En D-vitamin mangeltilstand debuterer gerne med smerter i lænden, der gradvis glider ned i benene og der er ømhed ved sammentrykning af rygsøjlen. Det bliver svært at bære tunge ting, og det er svært at rejse sig fra en stol uden at skulle bruge armene til hjælp. Slutteligt kommer triadeklagen: Smerter i musklerne, træthed og depressive symptomer.

Sådan får du D-vitamin nok
Behandlingen er ganske enkel: D-vitamin tilskud enten som sol, ændret kost, vitamintablet eller en månedlig indsprøjtning. D-vitamin i kosten findes i mælkeprodukter, æg og alle fede fisk. Japanerne der spiser fisk i rå mængder har da også en befolkning der kun har 0,1 % tendens til depression, mens New Zealænderne, der ikke spiser fisk, har omkring de 20 % af befolkningen med depressive træk. Dette skyldes antageligt også, at fiskehadere også kommer til at mangle de vigtige omega-3 fedtsyrer der også spiller ind ved depression.

Kilde:   Erik Kjærsgaard – speciallæge / Netpsych (Nyhedsbrev Netpsych nr. 23 årgang 9 dato: 01-06-2009  ) (du kan selv abonnere på Erik Kjærgsaardsnyhedsbreve via hjemmesiden: www.netpsych.dk)

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*