Dansk Psykiatrisk selskab: Patienter skal ikke være bange for at fortsætte med Citalopram

En ny dansk undersøgelse peger på, at patienter, som har fået behandling for depression med stoffet Citalopram har en øget risiko for at få hjertestop. Citalopram er en af de mest brugte medicintyper herhjemme mod depression og indgår bl.a. i medicin som Cipramil og Cipralex.

Men undersøgelsen giver i sig selv ikke belæg for en generel advarsel mod medicin med Citalopram. Lægerne skal blot være opmærksomme på, om der er særlige forhold hos en given patient, der betyder, at man bør vælge en anden form for antidepressiv medicin. Det skriver Dansk Psykiatrisk Selskab i en pressemeddelse, der maner til besindighed for ikke at skræmme patienterne unødigt.

Læs hele pressemeddelelsen herunder: 

 

“Patienter med depression skal ikke være bange for at fortsætte med Citalopram

En ny dansk undersøgelse peger på, at patienter, som har fået behandling for depression med stoffet Citalopram (eller Noritren, et andet præparat mod depression) har en øget risiko for at få hjertestop.

 

Citalopram er en af de mest brugte medicintyper herhjemme mod depression.

Undersøgelsen har udløst overskrifter i pressen som: ”200 danskere er døde på grund af Citalopram.” Artikler som risikerer at gøre mange depressive patienter dybt urolige og få dem til at holde op med at tage deres medicin.  Med de alvorlige konsekvenser som dette kan have.

 

I Dansk Psykiatrisk Selskab vil vi derfor gerne mane til besindighed.

 

”Det er bestemt en vigtig undersøgelse, som alle psykiatere og praktiserende læger bør kende og være opmærksom på. Men undersøgelsen giver i sig selv ikke belæg for at komme med en generel advarsel mod at bruge Cipramil og Cipralex,” fastslår professor Lars Vedel Kessing, Psykiatrisk Center København.

 

”Derfor er det vigtigt, at der nu ikke opstår en skræmmekampagne,” siger han.

 

Undersøgelsen drejer sig om ældre patienter med gennemsnitsalder på over 70 år, og som – ud over deres depression – også lider af en række fysiske sygdomme. Det kan derfor ikke udelukkes, at nogen af dem har en højere risiko for hjertestop end normalt – pga. typen og sværhedsgraden af deres psykiske lidelse eller pga. livsstilsfaktorer som alkohol eller rygning. Selv om forskerne har forsøgt at tage højde for disse faktorer, kan de stadig påvirke resultaterne; noget forfatterne også selv gør opmærksom på.

 

Der er brug for flere undersøgelser

Der er derfor brug for flere studier, førend forskerne kan sige, om Citalopram giver en øget risiko for hjertestop. Ud fra denne undersøgelse er det for tidligt at advare mod Cipramil og Cipralex.

 

Forskerne bag undersøgelsen mener da heller ikke, at man skal holde op med at bruge medicin med citalopram. Lægerne skal blot være meget opmærksomme på, om der er særlige forhold hos en given patient, der betyder, at man bør vælge en anden form for antidepressiv medicin.

 

Med venlig hilsen

 

Bestyrelsen for Dansk Psykiatrisk Selskab”

 

 

.

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*