Depression – du kan få rigtig hjælp!

Der er brug for støtte til mennesker med depression og bipolar lidelse. DepressionsForeningen har sammen med to unge: Anna Oehlenschlæger (kendt fra programserien “Min sindssyge tvilling”) og Klara Holst lavet en lille video, der stiller skarpt på at man kan få rigtig hjælp – ikke bare velmenende, men knap så gode råd.

Dette års markering af Verdens mentale sundhedsdag (10.10.2020) kommer på et tidspunkt, hvor Danmark er forandret. Vi står midt i en sundhedskrise, der har givet ekstremt fokus på sygdom, men som også har skabt voldsomme konsekvenser for vores arbejdsmarked, økonomi og hverdag.

Fra reaktionerne på andre store kriser som fx finanskrisen ved vi, at der kan blive et stort behov for støtte til mental sundhed. Når regningen for corona-krisen skal betales står vi stadig tilbage med en psykiatrisk sektor, der allerede inden trængte til et løft. Nu bliver behovet måske endnu større. Der er heldigvis stor bevågenhed og politisk vilje på tværs af det politiske spektrum i Danmark til at gøre noget. Men, som det blev sagt på Psykiatriens Åbningsdebat, ”så opstår problemet ikke mellem psykiatriordførerne. Udfordringen er når finansordførerne kommer ind i billedet”.

På årets psykiatritopmøde der i år var flyttet to dage frem til den 8. oktober, viste Sundhedsminister Magnus Heunicke, at der er politisk vilje:

”Det er ramme alvor, at flere og flere børn og unge mistrives, og 15 procent af de unge i Danmark får en behandlingskrævende psykisk diagnose, før de fylder 18 år. Det er alt for mange, og vi får desværre langt fra altid sat tidligt nok ind og hjulpet tilstrækkeligt. Det er vi nødt til at gøre bedre. Derfor er det helt rigtigt, at PsykiatriNetværket på Psykiatritopmødet i år sætter fokus på børn og unges mistrivsel. Jeg ser frem til sammen med en række andre oplægsholdere og debattører at drøfte, hvordan vi kan knække kurven, og sammen skabe en bedre psykiatri”.

Vi kan kun være enige. Der forestår et stort stykke arbejde med at få udarbejdet den nationale psykiatriplan. Og det haster mere end nogensinde.

Facebooktwitterlinkedin