Depression kan udløse diabetes

Ny dansk forskning tyder på, at depression via hormoner er med til at udløse diabetes.

“Det ser ud til, at depression kan give symptomer, der ligner diabetes, og ny viden peger på, at mange patienter, der har én af diagnoserne, faktisk lider af både depression og diabetes.” fortæller Johnny Ottesen, professor i matematisk modellering på RUC’s Institut for Natur, Systemer og Modeller.

Hormoner knytter sygdommene sammen

Diabetes og depression er lidelser, der begge reagerer på mængden af hormoner i blodet.
Det er ikke ny viden, at depression er knyttet til stresshormonet, kortisol. Men forskningen har nu afsløret, at kortisol påvirker andre hormoner som adrenalin og nopradrenalin, der på den måde skubber til insulinbalancen og skaber diabetes. Samtidig kan hormonerne også gøre sygdommene mere alvorlige

Spændende ny forskning

Det har i årevis været kendt, at diabetes og depression kan finde på at gå hånd i hånd. Man taler om, at diabetikere har dobbelt så stor risiko som andre for at blive depressive, enten på grund af deres arveanlæg, overvægt, mangel på motion, eller simpelthen fordi det er deprimerende at have en kronisk sygdom.
Det er til gengæld første gang, at forskning antyder, at depression decideret kan sætte gang i diabetes, og meldingen overrasker  DepressionsForeningen.
“Vi ved, at mange mennesker med depression har det fysisk dårligt, så de ændrer kostvaner, har svært ved at få den rigtige søvn, svært ved at overskue at lave sund mad og selvmedicinerer sig med alkohol, så de alt i alt har lettere ved at få diabetes. Men det er utrolig spændende, hvis vi taler om, at vi også skal til at kigge på hormoner og gøre noget for at ændre ved dem,” siger Kasper Tingkær, sekretariatsleder i DepressionsForeningen.

Håb om tidligere diagnose

“Vores håb er, at vi med tiden kan bruge vores viden til at opdage depression tidligere ved at lede efter tendenser til sukkersyge, men vi er ikke i mål endnu”, understreger Johnny Ottesen.

Kilde: Videnskab.dk 11.11.2009, Thomas Hoffmann

Læs hele artiklen her

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*