Depression og social arv

Depression og social arv 

En ny canadisk undersøgelse, ledet af psykologen Frank J. Elgar, viser, at der er en sammenhæng mellem deprimerede forældres adfærd og depression hos unge. Konklusionen på undersøgelsen er, at det nok i højere grad er forældrenes adfærdsmønster som resultat af deres depression, der er årsag til depression hos deres børn, end arvelige anlæg.

 

Forskerteamet har gennem to år fulgt flere tusinde forældre og unge. Undersøgelsen viser, at når unge af forældre med depression selv udvikler en depression, kan det mindst lige så vel skyldes social arv som værende genetisk betinget.

 

Som man har set før, viser undersøgelsen, at forældre med depression ofte har deprimerede børn. Det nye i undersøgelsen er, at den øgede tendens til, at unge af forældre med depression selv udvikler en depression, hænger sammen med forældrenes adfærd. Hvis forældrenes adfærd overfor børnene er præget af; lav omsorg, lav kontrol og ikke mindst af høj afvisning er der en øget forekomst af depression hos de unge. Det er tidligere vist, at forældre med depression har tendens til at have en afvisende adfærd overfor deres børn.

 

Forskerne mener, at man ved at hjælpe forældre med depression kan forebygge at deres børn og unge senere får en depressionen.

  

Kilde: Psykolognyt, 16. januar 2009, 62. årgang, Dansk Psykolog Forening.

(journalist: tn)

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*