Depressionsgen fundet

Danske forskere slår fast, at der eksisterer en klar sammenhæng mellem det, at have særligt depressionsgen, de forkerte omstændigheder og risikoen for at udvikle en depression.

Gitte Moos Knudsen, professor på Neurobiologisk Forskningsenhed og leder af CIMBI, Center for Integreret Molekylær Billeddannelse af Hjernen på Rigshospitalet, forklarer sammenhængen til DR P1 således:

– Har man det her gen og er man udsat for mindre lys, som man fx er om vinteren, så har man risiko for at udvikle en vinterdepression, fortæller

Depressionsgenet giver en større skrøbelighed og er dermed en større risiko for at udvikle en depression, hvis man er udsat for nogle ydre stressfaktorer som fx en nær slægtnings død, en ulykke eller manglen på lys.

– Det vi ved i dag er, at det er kombinationen af et specielt gen og nogle ydre omstændigheder, der gør, om man udvikler en depression, forklarer Gitte Moos Knudsen.

Ingen behandling på forhånd

Det er muligt, at finde depressionsgenet ved en simpel blodprøve, men da sygdommen netop opstår med baggrund i en kombination af sårberhed og risikofaktorer, betyder det, at man har genet, ikke nødvendigvis at man udvikler en depression.
Og derforvil man hverken diagnosticere eller behandle forebyggende:

– Antidepressiv behandling skal foregå sådan, at man skal snakke med folk og finde ud af deres symptomer og derefter tage stilling til, om det er relevant at behandle. Bare at behandle på et gen ville man aldrig gøre, slår Gitte Moos Knudsen fast.

 

Læs mere eller hør indslaget her: http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Artikler/2010/14154311.htm 
Kilde: www.dr.dk, 18.01.2010

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*