Deprimerede føler sig grå – ikke blå

Ny forskning antyder, at det engelske udtryk ’feeling blue’ ikke hænger ret godt sammen med det indre hos depressionsramte. De deprimerede føler sig i grunden mere grå, skriver Videnskab.dk

Følelser bliver ofte knyttet til farver. Vi er grønne af misundelse, ser rødt og har ‘the blues’. Men selv om mange af os har klare forestillinger om, hvilke farver vi har i det indre, har der ikke været megen seriøs forskning i sammenhængen.

Derfor gik Peter Whorwell fra ‘University Hospital South Manchester’ og kollegaer i gang med en undersøgelse.

De lavede et farvehjul med hele 38 nuancer fra hele farveskalaen, inklusiv både sort, hvid og flere forskellige gråtoner. Og så skulle både raske forsøgspersoner og personer med angst eller depression sætte farve på deres følelser.

Blåt, gult og gråt

De tre grupper blev bedt om at udpege, hvilken farve de var mest tiltrukket af, hvilken der var deres yndlingsfarve og hvilken, der bedst repræsenterede deres sindstilstand i det øjeblik.

Resultaterne viste, at der ikke var nævneværdige forskelle mellem grupperne i de to første spørgsmål. Mange havde en tendens til at vælge blå som deres yndlingsfarve, men oplyste, at de blev mest tiltrukket af gult.

Men da det kom til den nuance, som skulle beskrive deres indre, var der mærkbare forskelle.

Her valgte dem med depression og angst gerne en gråtone, mens raske ofte hældte mod en variant af gult.

Positive og negative farver

I den anden del af undersøgelsen blev raske personer bedt om at knytte de forskellige farver til positive og negative sindsstemninger. Så brugte forskerne resultaterne til at inddele farverne i grupper med positive, negative og neutrale farver.

Senere viste det sig, at forskellige personer forholdt sig forskelligt til farvegrupperne.

–       Vi opdagede, at deprimerede personer havde en slående præference for negative farver, sammenlignet med raske kontrolpersoner, siger Whorwell i en pressemeddelelse.

Personerne med angst lå et sted midt imellem.

Nu håber forskerne, at ‘The Manchester Wheel of Color’ kan bruges af andre, som vil undersøge sammenhængen mellem farver og følelser, og måske af patienter som vil udtrykke hvordan de føler sig til mode, uden at forklare det med ord.

Kilde: Videnskab.dk 25.2.2010, Ingrid Spilde

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*