DR1 overdriver faren ved ECT-behandling

DR1 sendte onsdag den 18. januar programmet ”Et stød i hjernen”. Udover titlen i sig selv, giver programmet et voldsomt skræmmebillede af ECT-behandling. Noget vi i DepressionsForeningen er meget uenige i.
I programmet hiver DR1 fat i flere enkeltstående eksempler på fejlbehandling og bivirkninger ved ECT-behandling. Herunder en kvindelig patient, der har fået ECT-behandling, selvom hun ikke har en depression samt en kvinde, der har glemt alt om sit livs drømmerejse efter behandlingen.
Disse enkeltstående eksempler giver ikke det rette billede af ECT-behandling. Der forekommer behandlingsfejl inden for alle sygdomme, og der vil som i enhver anden behandlingsform også forekomme risici i behandling med ECT. Men når behandlingen bliver anvendt korrekt kan den redde menneskeliv.
Når ECT bliver anvendt korrekt er det en forudsætning at der:
1. Foregår en grundig diagnosticering
2. Alle andre behandlingsformer er forsøgt
3. Patienten giver sit samtykke efter en gennemgang af mulige bivirkninger
Nogle, heldigvis få, depressionspatienter bliver så syge, at de er levende døde og hverken kan spise eller drikke. Nogle er også selvmordstruede. Her er ECT i sin korrekte anvendelse den bedste og eneste mulighed for behandling.
DR1 fremstilling af ECT-behandling som noget farligt, som man for alt i verden skal undgå, er derfor ikke hensigtsmæssig. ECT er ofte en livsredder, og der findes ikke et bedre alternativ.
I DepressionsForeningen hilser vi selvfølgelig altid ny information om depression og behandling velkommen. DR1’s udsendelse ”Et stød i hjernen” var desværre meget farvet, hvilket også kom til at præge den efterfølgende debat. Derfor vil vi hermed gerne slå fast, at ECT i mange tilfælde er en god og veldokumenteret behandlingsmulighed.
Yderligere information
Karen Margrete Nielsen, Formand for DepressionsForeningen
Mobil: 21936238
Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*