Epo og depression: Forsøgspersoner søges

Depression og bipolar lidelse (mani og depression) ledsages ofte af kognitive problemer, såsom hukommelses- og koncentrationsbesvær, og forringelse af hjernens evne til at regenerere og danne nye hjerneceller. Medicinsk behandling har begrænset virkning på disse kognitive problemer og utilstrækkelig antidepressiv effekt for mange. EPO har udover sin velkendte rolle i dannelse af røde blodlegemer også vigtige regenerative egenskaber i hjernen og forbedrer kognitive funktioner hos patienter med skizofreni eller multipel sklerose.

”Forsøgspersoner søges til klinisk undersøgelse af EPOs virkning på kognitive funktioner og depressionssymptomer”

 

På Kompetencecenter for affektive lidelser, Psykiatrisk Center København, Rigshospitalet, afvikles der i øjeblikket et klinisk forsøg med EPO-behandling. Formålet er at belyse, hvorvidt EPO hjælper på depression og kan forbedre hukommelse og koncentrationsvanskeligheder hos personer med vedvarende depression eller personer, som tidligere har haft depression og mani.

 

Ved at indgå i forsøget har man 50 % chance for at få EPO-behandling og 50 % chance for at få uvirksomme saltvandsinfusioner (placebo) i 8 uger. Alle deltagere vil alle få gavn af at blive fulgt en læge, psykolog og sygeplejerske gennem undersøgelsen.

 

Du kan deltage i projektet, hvis du:

  • Enten har en depression og har været i minimum 2 slags antidepressiv behandling / eller har haft mani og depression tidligere og stadig oplever kognitive vanskeligheder
  • Er mellem 18-65 år
  • Er fysisk rask (ikke har hjertekarsygdom, sukkersyge eller kræftsygdom)
  • Ikke er svært overvægtig (BMI > 30 eller vægt > 95 kg)
  • Ikke ryger (du skal være stoppet i min. 2 måneder inden deltagelsen)
  • Ikke har en aktuel alkohol- eller stof-afhængighed

 

Hvordan kan jeg deltage?

På hjemmesiden www.miskowiak.dk kan du læse mere om undersøgelsen, downloade deltagerinformation og udfylde et web-check, som straks giver dig svar på, om du kan deltage. I så fald vil vi kontakte dig snarest muligt.

Du kan også kontakte psykolog, ph.d. Kamilla Miskowiak på telefon 35 45 74 25 eller email kamilla.miskowiak@regionh.dk

 

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*