Fakta
DepressionsForeningen har blandt andet udgivet hæftet: “Depression og Bipolar lidelse i familien”. Hæftet er én af de måder, som DepressionsForeningen prøver at oplyse om depression på.
Depression er en hjernesygdom, men en af de hjernesygdomme, der i dag anses for at have de bedste behandlingsmuligheder.
Depressioner optræder imidlertid i mange forskellige former og sværhedsgrader, fra let over moderat til svær depression, men har alligevel mange symptomer til fælles.
Den deprimerede har det oftest værst om morgenen. For nogle kan det lette i løbet af dagen, og om aftenen være næsten tåleligt. For andre kan det være lige omvendt.
Lysten til at være socialt aktiv er ikke, som den plejer at være. Mange depressionsramte kan beskrive en følelse af at være handlingslammet. Der kan også være en følelsesmæssig tomhed, og den depressionsramte kan ofte blive forskrækket over ikke at have de sædvanlige følelser for sine børn, forældre, familie osv.
Nogle depressioner er årstidsbestemte, som for eksempel den såkaldte vinterdepression, der kan behandles effektivt med lysbehandling eventuelt kombineret med antidepressiv medicin.
Der kan også ses kortvarige, tilbagevendende depressioner af op til 14 dages varighed, hvorefter depressionen letter for så at komme tilbage med ugers eller måneders mellemrum. Her har mange depressionsramte også et alkoholforbrug.
En depression kan også optræde som en fase i den bipolare lidelse. Det betyder, at sygdommen veksler mellem depressioner og maniske opsving. Det er en alvorlig sygdom, fordi forløbet kan være ret uberegneligt med store udsving.
En mildere form for depression end den bipolare lidelse er den såkaldte cyklotomi, der består af vedvarende lettere stemningssvingninger, der dog er meget belastende for patienten på grund af det langvarige forløb.
Nogle depressionsformer giver ikke umiddelbart genkendelige symptomer, men skjuler sig under andre fysiske og psykiske symptomer som for eksempel angst. Der kan også være andre psykiske symptomer som tvangstanker eller tvangshandlinger, der dominerer sygdomsbilledet og den bagvedliggende depression.
Men depression kan også give sig udtryk i udpræget fysiske symptomer som for eksempel ekstrem og uforståelig træthed, muskelsmerter der kan føles som ved influenza, hovedpine m.m. Derfor er det vigtigt at få talt med den praktiserende læge og måske en psykiater for at kunne rede trådene ud og finde frem til den rigtige diagnose og behandling.