Gen afgørende for vinterdepression

Forskere har for første gang fundet et særligt gen, der er med til at bestemme, om hjernen lader sig påvirke af vinterens manglende sollys. Det viser en ny dansk undersøgelse skriver Videnskab.dk

Forskere hjerneskannede igennem et helt år 57 raske mennesker, for at undersøge hvordan hjernens serotoninsystem påvirkes af årstiderne. Serotonin er et signalstof i hjernen, som forskere længe har ment, spiller en rolle ved depressioner.
Hvis skanningerne viste, at personernes serotoninsystem blev påvirket af de mørke vinterdage, mente forskerne, at det i høj grad var knyttet til vinterdepression.

Et særligt gen påvirker serotonintransporteren
Samtidig undersøgte forskerne et særligt gen hos forsøgspersonerne, der har betydning for distributionen af serotonin i hjernen. Derved kunne de undersøge, om personernes gentype havde betydning for deres reaktion på vintermørket.
Hos omkring 60 procent af de personer, der havde den særlige gentype, steg serotonintransporteren om vinteren og faldt om sommeren, alt sammen i en cyklus, der nøje fulgte dagenes længde.

 – Vi kan altså se, at det er samspillet mellem genet og omgivelserne – i dette tilfælde lysmængden – der bestemmer, hvordan hjernens serotonintransporter påvirkes af årstiderne, siger professor Gitte Moos Knudsen, leder af undersøgelsen.

Ikke alle bliver syge af mørket
Selvom personerne i undersøgelsen havde det sårbare gen, så var de alle raske og uden symptomer på vinterdepression.
Det peger på, at årstidssvingningerne i serotoninsystemet kompenserer for det manglende sollys – og at det altså er nødvendigt hos dem med det sårbare gen.
Derfor vil det være interessant at undersøge personer med det sårbare gen, som rent faktisk har en vinterdepression, for at undersøge om de har sværere ved at kompensere, siger Gitte Moos Knudsen.

Et skridt mod bedre forståelse – og behandling
Alle vi danskere får omkring den samme mængde lys, men det er ikke os alle, der får en vinterdepression, påpeger professor og overlæge i klinisk psykiatri Poul Videbech. Derfor er det interessant at undersøge genernes rolle:
– Hvis vi forstår, hvad der er styret af gener, så kan vi bedre finde ud af, hvad der er styret af andre faktorer, og det kan hjælpe os med at finde frem til en bedre behandling, siger Poul Videbech, som forsker i depression ved Aarhus Universitet.

Undersøgelsen er et skridt mod en bedre forståelse af, hvordan vores gener spiller sammen med vores miljø og vores psyke. Og i fremtiden kan vores viden om gener måske bruges meget konkret, mener Poul Videbech.
– Det er stadig science fiction, men på et tidspunkt kan man måske kigge på sine gener og finde ud af, om man risikerer en vinterdepression. Og så kan man tage sine forholdsregler, siger Poul Videbech.
?
Undersøgelsen er gennemført af forskere fra Center for Integreret Molekylær Billeddannelse, Cimbi, på Rigshospitalet.

Læs hele artiklen her: http://videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/vinterdepression_styret_af_gen
Kilde: Videnskab.dk 16.2.2010, Cecilie Cronwald

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*