Gøtzsches organisation tager afstand fra hans psykiatri-udtalelser

KRITIK: Ledelsen af det internationale Cochrane-netværk slår nu fast, at det danske centers leder, Peter Gøtzsche, ikke har opbakning til en stribe kontroversielle udtalelser om medicinalindustrien og brugen af psykiatrisk medicin.
Af Ole Nikolaj Møbjerg Toft | 25. marts 2014 kl. 3:00  Klik her for at læse hele artiklen

UDDRAG: Den øverste ledelse i den internationale afdeling af forsknings-netværket, The Cochrane Collaboration, tager afstand fra Peter Gøtzshes udtalelser.

“Jeg ønsker at fastslå udtrykkeligt, at det (Peter Gøtzshes synspunkter, red.) ikke er The Cochrane Collaborations synspunkter på dette spørgsmål, og vi støtter dem ikke.” Det skriver den administrerende direktør for The Cochrane Collaboration, Mark Wilson, i et brev til Dansk Psykiatrisk Selskab og en række fremtrædende psykiatri-professorer.

De har kontaktet den internationale afdeling af Cochrane Collaboration (Cochrane Samarbejdet) og gjort lederne af de globale uafhængige netværk opmærksom på Peter Gøtzsches udtalelser i den omtalte kronik, der ligesom bogen også er tilgængelig på internettet i en engelsk version.

I kronikken skrev Peter Gøtzsche blandt andet, at psykofarmaka gør mere skade en gavn på grund af bivirkninger, og fordi lægerne uddeler dem for lemfældigt til patienterne.

“Vores borgere ville være langt bedre stillet, hvis vi fjernede alle psykofarmaka fra markedet, fordi lægerne ikke er i stand til at håndtere dem,” skrev Peter Gøtzsche blandt andet i kronikken.

I brevet til psykiaterne, der også er underskrevet af The Cochrane Collaborations øverste chefredaktør og de to bestyrelsesformænd, slås det fast, at organisationen heller ikke er enig i de synspunkter, Peter Gøtzsche kommer med i sin bog, hvor han sammenligner medicinalvirksomhedernes forretningsmodel med kriminelles organisationer. Her nævner han også sit kontroversielle forslag om at droppe alt psykofarmaka.

Ledelsen i Cochrane Collaboration kræver derfor nu, at Peter Gøtzsche fremover gør det tydeligt, at han ikke udtaler sig på Cochrane Samarbejdets vegne, når han kommer med sådanne udtalelser.

“Vi har derfor skrevet til professor Gøtzsche og beder ham om at gøre det klart i alle fremtidige meddelelser til enhver læser eller lytter, at disse synspunkter om psykofarmaka er hans egne og ikke kan anses for at repræsentere synspunkter i Cochrane Collaboration,” skriver lederne i brevet til psykiaterne.

I brevet fastslår Mark Wilson også, at de vil bede Peter Gøtzsche om at dele upubliceret materiale med Cochrane-kolleger, så det på en objektiv måde kan blive en del af Cochrane-netværkets data, inden det bliver offentliggjort.

I brevet gør Cochrane-lederne det klart, at de tager sagen meget seriøst. De skriver blandt andet, at netop denne sag med Peter Gøtzsche betyder, at de vil lave regler for, hvordan de 31.000 bidragsydere til Cochrane Samarbejdet må udtale sig på Cochranes vegne.

Hos Dansk Psykiatrisk Selskab er formand Thomas Middelboe meget tilfreds med udmeldingen fra Cochrane Centerets internationale afdeling.

“Når han har udtalt sig, så nævnes det som regel, at han er direktør i det Nordiske Cochrane Center, hvilket har givet ham stor troværdighed, fordi Cochrane-samarbejdet er meget anerkendt. Derfor er vi glade for, at Cochrane Samarbejdets øverste ledelse nu slår fast, at hans udtalelser om psykofarmaka står for hans egen regning,” siger Thomas Middelboe.

Direktør: Gøtzsche er højt respektereret
Det var mandag den 24. marts ikke muligt at få en kommentar fra Peter Gøtzsche, der er i udlandet.

På Nordisk Cochrane Centers danske hjemmeside, er omtale af Peter Gøtzsches bog “Dødelig Medicin og Organiseret Kriminalitet” nu fjernet.

I en mail til Altinget.dk fastlår Mark Wilson, at man stadig har tillid til Peter Gøtzsche.

“Som direktør for Nordisk Cochrane Center, er Peter Gøtzsche en højt respekteret og erfaren forsker. Cochrane har ikke noget at udsætte på Peters ekspertise i at fortolke beviser, som han ser dem”, skriver Mark Wilson blandt andet.
Her nævner han også Peter Gøtzsches bog.

Kilde: Altinget.dk 
Klik her for at læse hele artiklen

Facebooktwitterlinkedin