Gratis kunstterapi i Aarhus
Kunstterapeut og psykolog, Annette Kampmann Ilfeldt, tilbyder gratis kunstterapi i Aarhus til DepressionsForeningens medlemmer. Det gør hun, fordi hun blev inspireret af at læse om kunstterapi i sidste nummer af medlemsmagasinet Balance. Med en mangeårig erfaring som kunstterapeut og psykolog har hun oplevet, hvad kunsten kan give, når man har depression eller bipolar lidelse.
– Det at beskæftige sig med kunst og udføre kunst kan ændre på de tanker, man har. Det er en måde at bevæge sig væk fra den stemning, man måtte have af tristhed, sorg, smerte og modløshed. At beskæftige sig med noget, hvor man er kreativ, engageret og modig, ændrer på hele ens psyke og ens krop.
Behøver ingen forudsætninger for at deltage
Om det er pensel, pen eller ler, den enkelte deltager vil bruge i kunstterapien, bestemmer man selv. Og om man helst vil deltage enkeltvis med hende eller i en gruppe, lader hun også være op til den enkelte. Man behøver ingen kunstneriske forudsætninger for at deltage, bare man har lysten og nysgerrigheden til at dykke ned i kunsten, så skal hun nok vejlede og guide undervejs. Også selv om man føler, man ikke har så meget energi på grund af ens psykiske lidelse.
Medbring noget du er i gang med eller har lavet på papir med blyant, pensler, farver, ler, stof, garn eller andet, så tager vi udgangspunkt i det. Og du er allerede i gang!
– Der findes nogle små tricks, som man kan snyde sin hjerne med, hvis man tænker, at man måske ikke orker at komme i gang. Jeg kan hjælpe i gang med at lave noget, der sætter den enkelte i gang med penslen i hånden eller får pennen til papiret. Så skaber man næring til hjernen, som bliver mere kreativ, og så kommer idéerne, siger hun.
Kunsten i fokus
Annette Kampmann Ilfeldt forklarer, at hovedærindet med den kunstterapi, hun tilbyder, er at prøve sig selv af med at skabe kunst. Det handler om at opleve, hvad der skaber betydning. Hvis der undervejs i den kunstneriske udfoldelse kommer nogle tanker og erkendelser om ens personlige situation, anbefaler hun, at man først og fremmest deler det med sin psykolog eller sine nærmeste.
– Jeg er der ikke som psykolog, og jeg vil ikke lave terapi med deltagerne. Det er kunsten, der kommer til at være i fokus. Jeg rådgiver og vejleder om kunsten, og så kan deltagerne udfolde og bruge det kunstneriske udtryk som et livsbekræftende sted til at udfolde sig kreativt. Jeg kender til så mange forskellige muligheder, man kan gøre det på, siger hun.
Kunstterapien kommer til at foregå i Frivilligcentret, Grønnegade 80 i Aarhus midtby. Men – OBS! Aarhus Frivilligcenter flytter i uge 11 til en nye adresse: Sønder Allé 33, 8000 Aarhus C (lige over for rutebilstationen). Afhængigt af hvordan det kommer til at forløbe, er det hende og deltagerne, der sammen vurderer, i hvor lang tid, det vil vare ud i fremtiden.
Første gang vil blive torsdag d. 2. april fra kl. 14-16 og i udgangspunktet 1. torsdag i måneden 7. maj, 4. juni (juli og august sommerferie) 3. september osv.
Interesseret? Så skriv til Annette Kampmann Ilfeldt på mail akampmannilfeldt@gmail.com og hør nærmere. Kom og vær med. Der er plads til 8 personer efter først-til-mølle-princippet