Hjælp hinanden godt gennem julen

DepressionsForeningen udgiver i dag en lille video, der appellerer til, at du hjælper dine nærmeste godt gennem julen – og gennem den mørke tid på året i det hele taget. Vi ved af erfaring, at for mange er julen en vanskelig tid. Der er tårnhøje forventninger om, at nu skal vi rigtig hygge os. At vi er sociale med familien og ’glæder os i denne tid’. Hvis du er ramt af depression, er det bare langtfra sikkert, at du har det sådan.

Mange med depression og bipolar lidelse synes, at det bliver sværere at leve med deres sygdom i juletiden. Faktorer som stress, oplevelse af ensomhed, dårlig samvittighed eller konflikter med familien kan trigge et ønske om at få julen langt væk. Hvis ikke man kan leve op til at være overskudsagtig, købe alle de rigtige julegaver og deltage i alle julearrangementerne, kan julen hurtigt blive en svær tid at komme igennem. Det er derfor vigtigt, at vi kan tage snakken.

Videoen har vi lavet sammen med Anna Oehlenschlæger, ny ambassadør for DepressionsForeningen, og frivillig Klara Holst. Anna Oehlenschlæger har bipolar lidelse, og ved hvad det vil sige at have humørsvingninger. Sammen med sin søster Andrea har de i DR-programmet ”Min sindssyge tvilling” fortalt åbent om deres sygdom og liv. Anna med til at minde os om, at der skal være plads til, at det ikke altid er så hyggeligt alt sammen. Men at det bedre kan blive det, hvis vi taler om det, og rækker ud efter hinanden – både den der er trist, og den der kan hjælpe. Ambitionen er, at vi husker at mærke efter og tale om, hvad julen desværre også kan være for mennesker med psykisk sygdom.

I et almindeligt år uden corona, er der på et hvilket som helst tidspunkt godt 150.000 danskere, der er ramt af depression. I år har vi corona oveni, og det er svært at holde jul, som vi plejer. Og for lige at toppe den op, har vi en december med foreløbig rekord i mørke og mangel på sollys. For mange er det en dårlig cocktail.

Desværre er depression blevet en folkesygdom, der nu også rammer de unge. Antallet af unge med diagnoserne angst eller depression er tredoblet fra 2006-2016.

– Det er bare så vigtigt at vi får stoppet den udvikling. Risikoen for tilbagefald stiger, jo flere gange du har haft depression. Vi skal sørge for at gribe fat i hinanden, både hvis du har det svært og hvis du kender en der har det. Måske kan vi især bruge den her anderledes jul til det, siger Anna Oehlenschlæger.

– Hvis vi kan hjælpe hinanden til selvhjælp, så er der måske kommet noget godt ud af corona-krisen, siger hun.

Facebooktwitterlinkedin