Højskole giver større indsigt for pårørende

foto: Anne-Mette på løbetur med Gilbert, der også er pårørende og mangeårig deltager på DepressionsForeningens sommerhøjskole

I 2016 drog Martin af sted til en uge på Nordfyns Højskole med fællesskab, foredrag, redskaber og masser af oplevelser. En hård uge, som Martin husker det, men alligevel var han ikke i tvivl om, at han skulle af sted igen i 2017. Og denne gang sammen med sin kone Anne-Mette.

”Tirsdag morgen hvor jeg stod op og glædede mig over at være en del af fællesskabet. De mange gange jeg fik et kram, eller fik fantastiske ord med på vejen. Det har virkelig været vidunderligt at møde alle de fantastiske mennesker, som var på højskolen, og hver dag tænker jeg på dem.”

Anne-Mette tænker med glæde og taknemmelighed tilbage på sin uge på DepressionsForeningens sommerhøjskole. Overrasket over, at højskolen havde noget at tilbyde hende som pårørende.

”Jeg var slet ikke sikker på, at højskolen var noget for mig som pårørende, men Martin syntes jeg skulle med, og derfor gjorde jeg det. Jeg trøstede mig med, at om ikke andet skulle jeg ikke lave mad, og jeg pakkede et bjerg af bøger, som jeg kunne læse, når nu der ikke var noget, som var relevant for mig – men jeg fik ikke læst noget”, fortæller hun.

En sygdom der påvirker hele familien

 

Martin har lidt af depression siden 18-års alderen, i mange år uden behandling. Formentlig var det en fødselsdepression i forbindelse med parrets første barn, der forværrede sygdommen så meget, at han også fik angstanfald, vrangforestillinger og selvmordstanker. Og siden har han kæmpet hårdt for at genfinde sig selv og en hverdag i balance.

For Anne-Mette var det en stor oplevelse at møde nogen, som kendte den situation, de selv stod i. For når den ene forældre er meget syg med depression, kan det ikke undgå at påvirke hele familien.

”Da Martin havde det værst, kunne børnene ikke regne med ham. Martin kunne blive vred på tidspunkter, hvor det ikke gav mening, og reagerede generelt uhensigtsmæssigt, når han var presset” fortæller Anne-Mette.

Begge et de meget åbne omkring, at sygdommen også har påvirket deres parforhold. Det har lidt, og flere gange har de overvejet, om en skilsmisse var løsningen. Men hver gang har de besluttet at give det et forsøg mere. Heldigvis går tingene bedre i dag, blandt andet pga terapi og ny medicin.

Hvorfor højskole

Martin fortæller, at han hver dag arbejder med at komme sig, og tilpasse sig en ny virkelighed med begrænsninger ift. sit gamle jeg og sit tidligere liv.

”Jeg ønsker ikke længere at tage mit eget liv, men jeg har mange dage, hvor jeg tænker på, hvad det skal nytte. For det går langsomt fremad, og tålmodigheden er ikke til 2 skridt frem og 1 tilbage. Men jeg får og tager imod hjælp – herunder sommerhøjskolen.”

Det var et nummer af Balance, der gjorde Martin opmærksom på sommerhøjskolen. I beskrivelsen af kurset fandt han netop: ”Så meget af det, jeg savnede at gøre og få gjort noget ved det.”

Anne-Mette istemmer: ”Da Martin tog af sted sidste år var han meget syg, og det var en hård tid, men den uge på højskole gjorde en forskel. Martin kom hjem med nyt mod til at fortsætte kampen mod sin sygdom.”

Til andre pårørende

Anne-Mette råder gerne andre par til at tage af sted. Hun fortæller, at hun fik god energi og gode redskaber af at snakke med andre og høre foredragene. For første gang i Martins sygdomsforløb følte hun sig rustet til at være en medspiller i helings-processen.

”Ugen på højskole var fantastisk – fuld af oplevelser og gode mennesker, alt hvad jeg kunne drømme om. Jeg har fået meget større forståelse for Martins sygdom. I starten af ugen følte jeg mig som en snylter, som om jeg udnyttede mine medkursisters sygdom uden at kunne give noget igen.  Men mine medkursister var så gode at snakke med og pointerede, at vi jo arbejder sammen på det projekt, det er, at alle får det bedre. Jeg hører tit, at pårørende er deres vægt værd i guld, men i systemet har jeg højest været betragtet som chauffør. Nu føler jeg, at jeg kan bidrage.”

For Anne-Mette har det betydet meget at få nogle redskaber til at håndtere de tilspidsede situationer. Det betyder uendeligt meget at opleve, at man ikke er alene, og at andre kender ens udfordringer og forstår dem. Hun har derfor allerede sat kryds i kalenderen for 2018 og siger: ”Jeg håber meget, vi får plads på næste års højskole, jeg har arrangeret pasning af børnene i uge 30.”

Har du lyst til at møde Martin og Anne-Mette og en masse andre fantastiske mennesker, så bestil  allerede i dag din plads på DepressionsForeningens sommerhøjskole 2018. Der er rabat, hvis man er med som pårørende http://depressionsforeningen.dk/hvad-tilbyder-vi/sommerhojskole/

Om Anne-Mette og Martin

Anne-Mette er 35 år, og Martin er 43, begge født og opvokset i Jylland, mødte hinanden på universitetet i Aalborg, bor nu i hus i Sorø med 4 børn (i alderen 12- 2 år). Anne-Mette er uddannet bibliotekar og har i 10 år arbejdet som børnebibliotekar først i Sorø, siden i Holbæk. Martin har i mange år været projektleder på forskellige IT-projekter i Kbh. og Sorø, men har været sygemeldt i snart to år.

Facebooktwitterlinkedin