Lykken er ikke et forhastet medicinstop!

Intern mediciner, professor Peter Gøtzsche skriver i sin kronik: ”Psykiatri på afveje”  i Politiken d. 6. jan. 2014, at vi ville være bedre stillet hvis alle psykofarmaka blev fjernet. Det er brandærgerligt, at Peter Gøtzsche leverer så polemisk et udsagn. 
ID-100160314
Vi ønsker ikke en sort-hvid retorik, men en nuanceret debat. Vi ønsker at depressionsramte og personer med depression og bipolar lidelse får den bedste behandling. Der skal ikke fejes noget ind under gulvtæppet og samtidig skal en højrøstet debat ikke føre til at depressionsramte, der vitterligt har brug for medicin, bliver utrygge og stopper sin behandling med alvorlige tilbagefald til følge.

Peter Gøtzsche har siden fortrudt sin formulering – og erklærer, at han selvfølgelig ikke anbefaler, en fjernelse af al medicin.

Vi har fået flere henvendelser, fra bekymrede depressionsramte, der tænker på at stoppe med deres medicin. Overvejer du at stoppe med din medicin, så gennemgå situationen med din psykiater/læge først.

Lykken er aldrig en forhastet beslutning om medicinstop og et eventuelt medicinstop må ske via gradvis nedtrapning!

Tal med en psykiater først og stop aldrig en medicinsk behandling fra den ene dag til den anden. Risikoen for alvorlige tilbagefald ved bratte medicinstop er simpelthen for stor!

Vi er meget interesserede i om der i dag finder en overdiagnosticering og overmedicinering sted og også om effekten af medicinen er overvurderet eller ej. Det må være de relevante myndigheder, der tager den faglige diskussion videre. Vi følger undersøgelserne nøje! Samtlige landets psykiatri-professorer har vendt sig mod de vidtrækkende konklusioner, som Gøtzsche har draget. Vi anbefaler, at man følger de udmeldinger Sundhedsstyrelsen kommer med. De har ikke fundet grundlag for at ændre deres anbefalinger.

Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • Samtaleterapi ved lette depressioner,
  • Samtaleterapi ved moderate depressioner, evt. suppleret med medicin
  • Medicin i kombination med støttende samtaler ved svære depressioner.

Medicin har vist sig at være et godt hjælpemiddel som supplement ved moderat depression i den akutte fase og især som førstebehandling ved svær depression, men alt for mange oplever efter 10-15 minutters samtale med deres praktiserende læge, at blive sendt ud af døren alene med en recept på medicin. Det er ikke godt nok. Der skal fastlægges opfølgning, støttende samtaler, samt øvrig hjælp som den enkelte har brug for, til at kunne komme sig.

Læs mere:
KLIK HER og læs artiklen: “Gøtzsches organisation tager afstand fra hans psykiatri-udtalelser, Altinget.dk, 25. marts 2014

KLIK HER og læs psykiatriprofessorernes indlæg: “Ti veje til bedre psykiatrisk behandling”, Altinget.dk, 6. feb. 2014

KLIK HER og se VIDEO DR2-debat | Poul Videbech og Peter Gøtzsche | DR2 Special: Danmark på piller

KLIK HER og læs fremragende uddrag fra Informations artikel: “Polariseret sygdomsdebat”

KLIK HER og få psykiatriprofessorernes svar på de øvrige centrale spørgsmål i medicindebatten:”Fup og fakta omkring psykofarmaka”

KLIK HER og se Ugeskriftets interview med Professor Poul Videbech: “Der er ild i sengen og så taler vi om psykofarmaka!”

KLIK HER hvis du vil læse interviewet med Sundhedsminister Astrid Krag: “Psykisk syge bliver dobbelt ramt”

 

Kilder:

”Faglige retningslinjer for henvisning til psykolog”, version 3, Sundhedsstyrelsen 29. juni 2012
http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/Publ2012/07juli/HenvisnPsykologv3.pdf

”Unipolar depression, diagnostik og behandling”, Dansk selskab for Almen medicin (DSAM), 2010
http://www.e-pages.dk/dsam/990433113/

”Referenceprogram for unipolar depression, Sundhedsstyrelsen 2007
http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/publ2007/plan/sfr/sst_dep.rapport.pdf

Intern mediciner, professor Peter Gøtzsche: ”Psykiatri på afveje”, Politiken 6. januar 2014
http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2174657/psykiatri-paa-afveje/

Interview m. professor Poul Videbech: “Der er ild i sengen og så taler vi om psykofarmaka”, Ugeskriftet.dk, 10. jan. 2014
http://ugeskriftet.dk/nyhed/der-er-ild-i-sengen-og-saa-taler-vi-om-psykofarmaka-1

/FB, 11. jan 2014, opdateret 21. jan.

Facebooktwitterlinkedin