IRF: dyr medicin ikke rationelt

Institut for Rationel Farmakoterapi  (IRF) undersøger i en ny metaanalyse på priserne på antidepressiv medicin, og konkluderer blandt andet, at danske patienter ikke altid får det bedste produkt til den bedste pris.

 

Knap en tredjedel af de 11.000 danskere, der kom på antidepressiv medicin sidste år, fik ordineret lægemidlet Cymbalta fra Eli Lilly, der koster patienten 1.852 kroner årligt – og staten 3.605 kroner.

Det svarer til, at lægemidlet koster patienten cirka fem kroner om dagen.
Og det er ikke rational farmakoterapi, mener IRF, der rådgiver om behandlinger, som til den laveste mulige pris giver størst effekt og  færrest og mindst alvorlige bivirkninger.

“Cymbalta er ikke det bedste, og det er nærmest det dyreste”, siger speciallæge i almen medicin Niels Christian Heebøll-Nielsen fra Institut for Rationel Farmakoterapi til DR Nyheder.


Citalopram og sertralin rationelt førstevalg

Metaanalysen, der er baseret på en japansk-italiensk-britisk metanalyse, peger på, at effekten af Cymbalta ikke er bedre end den antidepressive medicin, der kan fås til 21 øre pr dag.
Undersøgelsen nåede nemlig frem til, at lægemidlerne mirtazepin (Mirtazapin ”Hexal”, Arintapin, Remeron mfl.), escitalopram (Cipralex), venlafaxin (Efexor) og sertralin (Zoloft) gav en statistisk signifikant tidligere respons end blandt andre Cymbalta.
IRF anbefaler derfor, at førstevalg i almen praksis bør være midlerne citalopram og sertralin.

Læs nærmere om metananalysen her

Kilde: Dagens Medicin, Mikkel Aabenhus Hemmingsen 16.6.2009

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*