IT-forskere skal styrke behandlingen af maniodepressive

IT Universitet i København er med i et nyt forskningsprojekt, der skal hjælpe maniodepressive patienter.

Jakob Bardram, professor på IT-Universitetet, udtaler:
“Efter års forskning har vi nu flere gode telemedicinske løsninger til de somatiske sygdomme. Det er derfor glædeligt at vi nu har muligheden for at udforske teknologiske løsninger for psykiske sygdomme også. Vi glæder os meget til at komme i gang med projektet sammen med vores europæiske partnere”.

Maniodepressiv sindslidelse er en almindelig sindslidelse med forandringer i sindsstemningen i form af abnorm opstemthed (mani) eller nedtrykthed (depression). Anfaldene kan kræve hospitalsindlæggelse, og effektiv behandling kan afkorte anfaldenes varighed. Efter en endt sygdomsperiode er sandsynligheden for, at patienten må indlægges igen, dog op til 90%.

Teknologi skal forudse anfald
Målet med det nye forskningsprojekt er at gøre behandlingen af maniodepressivitet mere effektiv. Forskerne vil udvikle teknologi, som dels kan diagnostisere og forudse anfald, dels kan hjælpe den enkelte patient til bedre behandle og tage vare på sig selv. Derudover skal teknologien hjælpe hospitalets personale til at planlægge en mere effektiv behandling.

Jakob Bardram udtaler:
“På denne måde kan vi forhåbentligt mindske behovet for hospitalsindlæggelse, og sandsynligheden for tilbagevenden af anfald.”

Projektet vil udvikle 3 teknologiske hovedkomponenter:
1. Et sensorsystem der kan overvåge og forudse både maniske og depressive anfald.
2. Et system, som det kliniske personale kan bruge til diagnosticering og behandling af de maniodepressive
3. Et system, der kan hjælpe den enkelte patient med at håndtere sin egen sygdom. Blandt andet håndtering af medicinen.

Systemet skal afprøves og evalueres på Rigshospitalets psykiatriske afdeling og på psykiatriske hospitaler i Østrig og Italien.

Projektet involverer 12 partnere: 4 virksomheder, 3 hospitaler, og 5 universiteter.

Projektet starter februar 2010 og løber i 3 år frem til 2013.

Om IT-Universitetet
IT-Universitetet i København har eksisteret siden 1999 og er et selvstændigt universitet dedikeret til den digitale verden. Der er omkring 1.500 studerende og 270 ansatte. På IT-Universitetet forskes og undervises i et bredt spektrum af emner inden for it.

 

Kilde: IT-universitetet i København, 10. februar 2010

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*