Kognitiv terapi bedst til sværere depressioner

Adfærdsterapi, som gives direkte og via internettet af en terapeut, har god effekt på personer med depression.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidskriftet “The Lancet”, beskriver en britisk undersøgelse, hvor forskere fordelte 300 depressive patienter i to grupper. Den ene gruppe modtog kognitiv adfærdsterapi via internettet samt den normale behandling i primærsektoren, kontrolgruppen modtog blot den normale behandling.

Gode resultater
Over en periode på fire måneder, var patienter fra den første gruppe – op til ti gange-  i direkte kontakt med en terapeut via internettet. Hver behandling varede knap en time – og foregik udelukkende skriftligt.
Efter fire måneders internetbehandling var 38  procent af patienterne i adfærdsterapigruppen kommet over deres depression, i forhold til 24 pct. i kontrolgruppen, Efter otte måneder var tallene hhv. 42 og 26 procent

Bedst til sværere depressioner

Forskerne konstaterer, at kognitiv adfærdsterapi, som gives online, er effektiv, og at effekten vedbliver efter otte måneder. De konstaterer også, at metoden synes at have bedst effekt på personer med sværere depression. Det står i modsætning til tidligere forskningsresultater, som har antydet, at kognitiv adfærdsterapi især fungerer til personer med mildere depressionssymptomer.
Effekten af internetbaseret adfærdsterapi kan være blevet forstærket af, at patienter og terapeuter skrev til hinanden. Derved kunne patienten gennemlæse hele dialogen efter behandlingen. Og det, tror forskerne, kan have gjort det lettere for patienten at ændre sin måde at håndtere negative følelser og tanker.

Kilde: Dagens Medicin 28.8. 2009, Niels-Bjørn Albinus

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*