Kommuner: Psykisk syge udskrives for tidligt

Cheferne i den kommunale socialpsykiatri vurderer, at psykisk syge ofte udskrives før tid. Det viser en undersøgelses lavet for Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

På grund af mangel på sengepladser sendes mange hjem fra de psykiatriske afdelinger, før de er raske nok til det. I over halvdelen af kommunerne oplever man ofte/ meget ofte, at borgere udskrives, før de er klar til det, og i andre 41% af  svarer psykiatricheferne, at de nogle gange oplever at borgere udskrives for tidligt.

Større behov for hjælp til udskrevne

Tre ud af fire kommuner oplever også, at borgere, der udskrives fra en psykiatrisk afdeling, har fået behov for mere hjælp i de seneste år.
”De psykiatriske afdelinger virker meget pressede, og folk bliver absolut udskrevet hurtigere i dag, mange gange for hurtigt. Tidligere var borgerne meget mere afklarede, når de blev udskrevet, og vi mødte dem i socialpsykiatrien,” siger Sonja Vestergaard, leder af psykiatrirådgivningen i Randers Kommune.

Hver femte sengeplads skåret væk
En femtedel af sengepladserne er forsvundet i perioden 1998 til 2007, og den gennemsnitlige indlæggelsestid er næsten halveret fra 40 dage i 1997 til 23 i 2008.  Og nu er der ganske enkelt blevet for få senge til de psykisk syge, som er for dårlige til at være uden for et hospital. Det mener ikke blot kommunerne, men også Anders Fink-Jensen, formanden for psykiaterne i Dansk Psykiatrisk Selskab, som ellers er dem, der udskriver patienterne:
”Folk bliver jo ikke sendt ud, hvis de er selvmordstruede. Men sengene er jo – i hvert fald i storbyområderne – fyldt op, og derfor går en stor del af tiden med at diskutere, hvordan vi kan få folk hurtigst muligt ud igen. Det ideelle ville være, at vi havde tid til at stille en ordentlig diagnose, og derefter stille og roligt starte en behandling. Og så skulle der være tid til, at patienterne blev stabile, før de skulle udskrives til videre ambulant opfølgning. Men den mulighed har vi sjældent,” siger Anders Fink-Jensen.

For syge til at klare sig på egen hånd

Dermed udskrives mennesker, som endnu er for syge til at klare sig på egen hånd eller med hjælp fra distrikts- eller socialpsykiatrien. Det efterlader både de syge og deres pårørende i en frygtelig situation. Det fortæller Thorstein Theilgaard, generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.
”Der er ingen tvivl om, at psykiatrien er under pres og halter håbløst efter det øvrige sundhedsvæsen på en række områder. Og en af konsekvenserne er, at man strammer skruen i forhold til, hvornår det er forsvarligt at udskrive mennesker fra en psykiatrisk afdeling,” siger Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri.

Kilde: Momentum 15.9.2009, Jens Jørgensen og Søren Kudahl

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*