Læger finder for få depressionsramte

Depressionsforeningen: Lægerne ikke gode nok til at stille den rigtige diagnose – patienterne for dårlige til at besøge dem!

På sammenbruddets rand opsøgte Jaime Seoane flere gange sin praktiserende læge, men gik hver gang derfra med en melding om “at gå hjem og slappe af”. Jaime Seoane kunne ikke slappe af og henvendte sig til vagtlægen ad flere omgange. Tredje gang Jaime henvendte sig til lægen, fik han stillet diagnosen depression. En diagnose Jaime Seoane havde ventet tre måneder på at få. Hver sjette dansker rammes af depression, men kun hver anden bliver fundet.

 

Jaime Seoanes forløb er langt fra enestående. Selv om hver sjette dansker i dag rammes af depression, er det kun hver anden, som bliver fundet og får en diagnose – endnu færre den rigtige. Det har store konsekvenser. Ikke bare for patienterne, der risikerer en forværring af deres sygdom, at miste deres job, netværk og livskvalitet.

“Vi er simpelthen ikke gode nok til at finde frem til patienterne og sikre, at de får den rigtige diagnose og den rigtige behandling. I DepressionsForeningen møder vi dagligt depressionsramte, hvis tilværelse bevæger sig hastigt mod opløsning. Det kan vi som samfund ikke være bekendt”, udtaler Depressionsforeningens sekretariatsleder Kasper Tingkær.

For samfundet betyder det tab af god arbejdskraft og nyttige samfundsborgere. Sygdommene depression og bipolar lidelse har millioner af sygefraværsdage på samvittigheden og er blandt hovedårsagerne til, at danskere ender på førtidspension. Årligt koster det samfundet 20 mia. i tabt arbejdsfortjeneste og overførselsindkomster. Bedre diagnosticering af patienter med depression og bipolar lidelse er ikke alene en god forretning for samfundet, men også for patienter, pårørende og behandlingssystemet.

Det må kunne gøres bedre – 5 bud på fremtidens diagnosticering

DepressionsForeningen præsenterer 5 bud på, hvordan flere syge med depression og bipolar lidelse kan blive fundet og hjulpet. 

“Det halter med at få folk til læge, men også med at sørge for, at der hos den praktiserende læge er tid, redskaber og ressourcer til at sikre, at patienterne hurtigt får stillet den rette diagnose og får tilbudt en god og effektiv behandling. Det sker desværre for sjældent i dag”, siger Kasper Tingkær 

De 5 bud lanceres i forbindelse med en stor konference den 16. november. Konferencen, der også er arrangeret af Depressionsforeningen, sætter netop fokus på diagnosticering af depression og bipolar lidelse. Målet er at diskutere løsninger for fremtiden. Hvad er der af teknologiske, praktiske og organisatoriske muligheder for at sikre en bedre diagnosticering og dermed en bedre, hurtigere og mere præcis behandling. Konferencens program er besat med nogle af landets førende eksperter og afsluttes med en debat med udvalgte folketings- og regionsrådspolitikere.   

Mere om Jaime

Jaime Seoane var dybt frustreret, bange og fortvivlet i perioden, før han fik stillet diagnosen depression. Uvisheden om, hvad der skete, og hvorfor han havde det så dårligt, nagede.  

“Var det ikke, fordi min familie hele tiden støttede mig, og min arbejdsplads var forstående, så havde jeg ikke klaret den”, siger Jaime Seoane, som var plaget af selvmordstanker, før han vidste, hvilken behandling der var den rette for ham. At diagnosen depression først blev stillet tre måneder efter Jaime henvendte sig hos lægen for første gang, betød, at tilstanden blev forværret, og sygdomsperioden forlænget.    

I dag modtager Jaime Seoane psykologhjælp kombineret med medicin.

For yderligere information kontakt

Kasper Tingkær
Sekretariatsleder

 DepressionsForeningen

26203419

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*