Læger: Psykiatriske patienter bliver svigtet

Psykisk syge bliver forskelsbehandlet i det offentlige sundhedssystem, hvor ventelister og organisering skader patientens mulighed for at blive helbredt, mener et flertal af læger i ny undersøgelse. Det skriver Dagens Medicin.

Ingen ligestilling mellem psykiatri og somatik

Psykiatriske patienter er ikke ligestillede med andre patienter, og kan derfor ikke forvente samme behandling i sundhedssektoren som de somatiske patienter.

Det svarer to tredjedele af 274 læger i en ny undersøgelse, som Lægeforeningen har foretaget.

Årsagen skal findes i mangel på tid og ressourcer og på grund af sundhedsvæsenets organisering, som betyder, at patienter med fysiske og psykiske sygdomme behandles på hver deres sygehuse og afdelinger.

 

Der bør tænkes sammenhæng

»Psykisk syge har ofte også fysiske sygdomme. Der er en biologisk sammenhæng mellem fx hjertesygdomme og depression. Det samme gælder for apopleksi og depression. Den ene sygdom øger sandsynligheden for den anden. Psykiatriske patienter dør hyppigere end andre af diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Derfor bør psykisk syge behandles i det samme sundhedsvæsen som alle andre. Fysisk og psykisk sygdom skal ses i en sammenhæng, og det bør tænkes med i de nye sygehuse, som bygges nu,« siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, i en pressemeddelelse.

Lægeforeningen efterlyser en national handlingsplan for psykiatrien, som blandt skal rette op på et økonomisk efterslæb i psykiatrien.

»Der er ikke meget bevendt for patienten at få en diagnose, hvis det tager måneder at komme i behandling. I dag er ventetiden ofte uacceptabel lang på psykiatrisk behandling. Det er diskriminerende, og det skader patientens mulighed for at blive helbred,« siger Mads Koch Hansen.

Læs hele Lægeforeninges undersøgelse

 

Kilde: Dagens Medicin 29-4-2011

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*