Middelhavskost mindsker risikoen for depression

Ny forskning tyder på, at middelhavskost, med masser af grøntsager, fisk og olivenolie, er med til at mindske risikoen for depression.

Det er ikke nogen hemmelighed, at middelhavskosten er sund, og at den blandt andet mindsker risikoen for hjerte-karsygdomme. Tidligere forskning har antydet, at de enkeltumættede fedtsyrer i olivenolien, der er en væsentlig del af middelhavskosten, har en beskyttende effekt i forhold til at udvikle svære depressioner.

30 procent mindre risiko for depression
Nu viser en stor spansk undersøgelse, at middelhavskosten i sin helhed også kan have en beskyttende effekt. 10.000 sunde og raske spaniere blev fulgt i fire et halvt år, og vurderet på, i hvor høj grad de fulgte middelhavskosten. De forsøgsdeltagere, der havde fulgt middelhavskosten tættest, havde over 30 procent mindre risiko for at udvikle depression end dem, der havde fulgt middelhavskosten dårligst.

Forsøgspersonernes kostvaner blev vurderet på, i hvor høj grad den levede op til ni hovedpunkter: høj andel af enkeltumættede fedtsyrer i forhold til mættede fedtsyrer, moderat indtag af alkohol og mejeriprodukter, lavt kødforbrug, samt højt indtag af bælgfrugter, frugt og nødder, kornprodukter, grønsager og fisk.

Et kompliceret samspil, der bør undersøges yderligere

Antioxidanter og umættede fedtsyrer, der påvirker både hjerne og blodkar positivt, nævnes som mulige årsager til middelhavskosten nyttige egenskaber. Men det er ikke nødvendigvis den eneste årsag. Ifølge forskerne er effekten måske et resultat af samspillet mellem de forskellige sunde stoffer i middelhavskosten.
Derfor mener forskerne da også, at en sammenhæng mellem middelhavskost og depression bør undersøges yderligere i større studier.

Kilde:  Politiken 10.10. 2009 Kaare Skovmand, og Dagens Medicin 15.10.2009 Niels-Bjørn Albinus

 

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*