Mødre til drenge har større risiko for depression

En nybagt mor har større sandsynlighed for at blive deprimeret umiddelbart efter fødslen, hvis hun har født en dreng, end hvis hun har født en pige, viser ny, svensk forskning, det skriver Dagens Medicin.

»Det er et meget overraskende resultat, som er svært at forklare, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Sara Sylvén fra Uppsala Universitets Hospital, til avisen Upsala Nye Tidning.

Fødselsdepression rammer normalt ca. 10 pct. af nybagte mødre. Og forskere på Uppsala undersøgte i 2006 og 2007 ca. 2000 kvinder, som fødte på Uppsala Universitets Hospital, for at finde ud af, om kønnet spillede ind på humøret. Og det gjordfe det.

De fandt ud af, at det nyfødte køn på barnet havde stor indflydelse på kvindernes humørsvingninger umiddelbart efter fødslen. Depression fem dage efter fødslen var næsten 40 pct. mere udbredt, hvis kvinden havde født en dreng end en pige.

Forskellen udlignes efter et halvt år

»Heldigvis forsvinder overhyppigheden af depression efter fødslen af en dreng. Efter seks uger og seks måneder ser vi ikke længere nogen sammenhæng mellem barn køn og depressive symptomer hos moderen,« siger Sara Sylvén til Uppsala Nya Tidning.

De deltagende kvinder blev adspurgt efter Edinburgh Postnatal Depression Skalaen og skulle også svare på spørgsmål om forskellige livsstilsfaktorer som f.eks. medicinsk historie, amningsvaner, netværk og madvaner.

Kilde: Dagens Medicin, 15.2.2011

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*