Nåle mod depression

En råkold aften sidst i oktober havde lokalgruppen i Holstebro besøg af læge og akupunktør Max Fogh fra Videbæk.

Vi lærte meget, fik prøvet en masse og havde en dejlig aften, hvor vi hurtigt fik varmen.

Af Ole Thinesen, lokalgruppen Holstebro

Max Fogh er først og fremmest praktiserende læge, men han har en uddannelse som akupunktør, og han gør ofte brug af akupunktur i sin patientbehandling.

Titlen på foredraget, som han indledte aftenen med, var ”Akupunktur på videnskabeligt grundlag”. Som titlen siger, kræver han videnskabelig dokumentation for akupunkturens virkning. Der skal enten foreligge konkrete undersøgelser eller dokumentation i form af en udbredt empirisk praksis.

Evidens og tilstrækkelig empiri finder han for anvendelse af akupunktur på følgende områder:

? Smertebehandling

? Sinuitis (bihulebetændelse)

? Kvalme

? Afhængighedssymptomer/angsttilstande

? Uspecifikke mavesymptomer (irritabel tyktarm)

Akupunktur virker kort fortalt ved, at man indfører en nål i nervebanen så tæt på synapsen som muligt. Herved frigives endorfiner, og det er noget, som bl.a. depressionspatienter har gavn af.

Max Fogh understregede kraftigt, at akupunktur ikke kan bruges alene, det er alene en hjælpeforanstaltning. Derfor kan akupunktur i sig selv ikke helbrede depressioner. Midlet kan ikke kurere. Det kan ikke erstatte almindelige medicinske/psykologiske behandlingsmåder. Men rigtigt anvendt har det markante, positive virkninger.

I sit foredrag omtalte Max Fogh slet ikke depression, og det gjorde en tilhører ham opmærksom på.

Hans svar lød: Der er ingen evidens for akupunktur og depression, men der er tydelig evidens, altså tilstedeværelsen af undersøgelser, for, at akupunktur skaber ro og balance i sindet, den kan fjerne/lindre smerte, den har en dokumenteret positiv virkning på behandling af afhængighed, den er effektiv i behandlingen af angsttilstande og sidst men ikke mindst kan den give en god nattesøvn. Når talen er om depression, er akupunktur altså alene et hjælpemiddel, afsluttede han sit foredrag.

Så lod han bomben sprænge.

 

Bomben springer

”Nu går I sammen to og to og lægger nåle på hinanden efter mine anvisninger”, sagde han. Det var en udtalelse, der skabte røre i gruppen.

”Er det ikke farligt?” ville nogen vide.

”Jeg har aldrig prøvet det før, hvordan kan jeg så gøre det?” sagde en anden.

Max svarede: ”Det er ikke farligt generelt. Der er visse punkter, man skal holde sig fra. Det er bl.a. punkter på brystkassen. Men de punkter, jeg viser jer, er alle ufarlige at stikke nåle i. Der kan komme lidt blod, men den eneste bivirkning er, at der ikke kommer nogen virkning, fordi du ikke har ramt punktet godt nok.”

De punkter vi fik anvist var, ud over kvalmepunktet, alle seditative, altså punkter med en beroligende effekt. Så gik vi i gang, og der blev lagt nåle til den helt store guldmedalje. Både Max og gruppen kom på hårdt arbejde. Undertegnede fik bl.a. nåle med en stoppet næse, og det hjalp med det samme, andre fik nåle mod spændinger i kroppen, lændesmerter og hovedpine. Til sidst lignede nogle rene hulepindsvin!

 

 

Hvad har en stoppet næse og lændesmerter med depression at gøre?

Jeg tror man kan sige det sådan: For en der lider af depressioner, kan smerte være en depressionsudløsende faktor. Derfor vil det altid være godt at fjerne eller dæmpe ydre og indre smerte. Her er akupunktur et fint hjælpemiddel til at skabe ro og balance i sjælen og fjerne/dæmpe fysisk smerte. Og du bliver ikke deprimeret af en smerte, der forsvinder.

Vi havde en god aften, vi lærte meget, vi fik prøvet akupunkturen af, vi kom på hårdt arbejde, og vi morede os med det.

Det i sig selv er et godt middel mod depression.

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*