Dansk behandling for bipolar lidelse i stærk position

Af Marie Schultz og Morten Ronnenberg Møller

En ny behandling mod unipolar depression skuffede, men viste sig skelsættende for personer med bipolar lidelse, der oplevede en markant forbedret behandling og øget tilfredshed. Det blev kimen til den førende fremgangsmåde for behandling af bipolar lidelse.

For mere end 20 år siden, før 2003, var der i hovedstadsområdet mindst 99 forskellige steder, man kunne blive behandlet ambulant for bipolar lidelse.

Men der var stor forskel på den behandling borgerne fik, lyder det fra Lars Vedel Kessing, der er overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor ved Københavns Universitet.

– Der var steder, hvor man gjorde det godt, og der var steder, hvor man gjorde det mindre godt.

Rigtigt mange fik fx ikke tidssvarende psykologisk behandling baseret på den nyeste viden, som inden for bipolar lidelse er gruppebaseret psykoedukation. Det er ikke bare undervisning, men en psykoterapiform, hvor man sidder i gruppe og har dialog med medpatienter og typisk to terapeuter. Og ikke alle fik den medicin, man ved virker bedst.

– Vi lagde i sin tid, 2003, ud med to behandlingstilbud i AAL (Ambulatoriet for Affektive Lidelser). Det ene var for patienter med nydiagnosticeret bipolar lidelse under indlæggelse, og det andet var for patienter med nydiagnosticeret unipolar depression under indlæggelse, fortæller Lars Kessing.

Og det viste sig, at behandlingen havde rigtig gode effekter, men kun på den ene gruppe.

– Et par år senere kunne vi vise, at studiet ikke havde nogen effekt for patienter med unipolar depressiv lidelse, der lige var blevet diagnosticeret. Men året efter fandt vi en overvældende effekt for patienter med nydiagnosticeret bipolar lidelse, forklarer Lars Kessing.

Studiet viste, at patienter behandlet på den affektive klinik havde 40 % mindre risiko for at blive indlagt sammenlignet med dem, der blev behandlet i distriktspsykiatrien. De, der var på den affektive klinik, fik mere evidensbaseret medicin og var også langt mere tilfredse med deres behandling.

– Og hvis der er fordele og ulemper, hvad er de så? – næsten sprutter det ud af overlægen.

De dårlige resultater for nydiagnosticeret ”unipolar depression”, betød at man lukkede den del af behandlingen.

Til gengæld blev specialiseret behandling af nydiagnosticeret bipolar lidelse til den gyldne standard, som nu også bruges i fire af de fem regioner i Danmark.

Cirka 700 mennesker får i dag behandling i AAL i København, heraf 300 nye om året.

For godt tre år siden gik Kessing og hans kollegaer i gang med at undersøge, om specialiseret behandling af længerevarende bipolar lidelse rent faktisk virker.

– Vi var nødt til at lave en videnskabelig undersøgelse af fordele og ulemper i stedet for bare at sige, at nu skal vi have et helt nyt paradigme, som skulle være KAG, siger overlægen.

Lars Kessing er ekspert i klinisk, epidemiologisk, genetisk og neurobiologisk forskning i årsager til og behandling af affektive lidelser.

En ny struktur skal forbedre behandlingen

Tanken var, at det kunne give mening at samle kræfterne for at forbedre behandlingen. Ved at samle data, kan man styrke forskningen og dermed forbedre behandlingsmulighederne.

I stedet for at behandle på mange forskellige steder, blev det besluttet at koncentrere sig om fem steder i Region Hovedstadens Psykiatri. Det førte til oprettelsen af en struktur, hvor fem psykiatriske centre i København, Hillerød, Ballerup, Amager og Glostrup i dag behandler bipolar lidelse.

Alle centrene er en del af en klinisk akademisk gruppe (KAG Bipolar), hvor man behandler (det kliniske) og forsker (det akademiske).

I KAG Bipolar indgår foruden behandlingsteams i de fem centre også Ambulatoriet for Affektive Lidelser (AAL) og en mindre enhed for nydiagnosticeret bipolar lidelse i Psykiatrisk Center Nordsjælland. AAL er det største behandlingssted og er i dag beliggende på Frederiksberg Hospital.

AAL behandler først og fremmest personer, der for første gang får stillet diagnosen mani eller bipolar lidelse. De fem F-ACT Bipolar-teams har derimod fokus på mennesker der har været syge i længere tid med bipolar lidelse.

De nyeste behandlinger for bipolar lidelse inkluderer genanvendelse af eksisterende lægemidler. Det betyder, at man undersøger, om allerede godkendt medicin til andre sygdomme også virker mod bipolar lidelse. Fordelen er, at bivirkningerne allerede er kendte og kan vejes op mod effekten af medicinen.

Selve indsamlingen af materialet til den før omtalte undersøgelse er færdiggjort. Godt 1000 deltog, og resultaterne er ved at blive opgjort. Om godt et år er resultaterne klar til publicering.

Fremtidens behandling af unipolar depression

Initiativer til KAG Unipolar er i støbeskeen, så der også her kan ske en faglig styrkelse.

– Desværre får mennesker med en unipolar depression fortsat behandlinger af varierende kvalitet i Region Hovedstaden, ligesom i resten af Danmark, udtaler Lars Kessing.

Det er noget, der er en stærk intention om at forbedre på sigt.

Målet er at overføre de gode erfaringer fra KAG Bipolar, hvor specialisering og samspil mellem klinik, forskning og uddannelse har forbedret behandlingen af bipolar lidelse.

– Drømmen og målsætningen er, at alle med affektive lidelser får den bedste behandling og kan leve det liv, de ønsker.

Artiklen blev første gang udgivet i 2022. Vi har opdateret den i marts 2025 efter dialog med Lars Kessing.

Andre nyheder

Pårørende

En depression har sjældent kun betydning for det menneske, der er ramt af depressionen. Den

Del nyhed