Psykologbehandling af 18-37 årige med let til moderat depression

set med lægens øjne.

Praktiserende læger kigger ikke kun på patienten, når der skal vælges behandling. Også patientens alder og pengepung drages ind i overvejelserne.

Af Niels Damsbo, praktiserende læge, lektor ved SDU og medlem af DepressionsForeningens Ekspertpanel

Sundhedsstyrelsens referenceprogram om unipolar depression hos voksne fra 2007 vurderer, at effekten af kognitiv eller interpersonel psykoterapi til behandling af let til moderat depression i den akutte fase kan sammenlignes med brug af antidepressiv medicin. I samme vejledning anbefaler man ikke antidepressiv medicin til mennesker med lette depressioner.

Når man som læge skal overveje iværksættelse af medicinsk kontra psykologisk behandling ved depression af let eller moderat grad, skal der tages hensyn til dels patientens aktuelle tilstand og varighed af sygdommen, dels patientens præferencer og eventuelle tidligere erfaringer med behandling.

Udover dette bliver vi også tvunget til at tage hensyn til patienternes alder og økonomi, idet kun patienter mellem 18 og 37 år kan få sygesikringstilskud til psykologbehandling, selv om der ikke er noget videnskabeligt grundlag for, at det kun skulle være denne patientgruppe, som har gavn af psykologbehandling mod depression.

 

Ordningen fungerer fint – for de som er omfattet

Vi ved, at hyppigheden af depressioner stiger med alderen, så det er svært at se begrundelsen for, at det kun er de unge, som kan få tilskud til psykologbehandling. I denne aldersgruppe er det mit indtryk, at ordningen fungerer godt. Det har også vist sig, at den afsatte økonomiske ramme til psykologbehandlingen ikke har været tilstrækkelig, så den har været brugt mere end forventet.

Selv om psykologbehandling er kommet ind som et nyt tilbud til unge, kan der være ventetid hos psykologerne. I ventetiden må de praktiserende læger tage sig af patienterne med rådgivning, samtale osv. Det er dog mit indtryk, at den generelle ventetid på psykologbehandling er kortere end evt. ventetid på behandling hos praktiserende psykiatere.

 

En investering i resten af livet, hvis man har råd

Patienter som falder udenfor ordningen kan selvfølgelig stadig henvises til psykologbehandling, men det betyder, at de selv skal betale hele beløbet for behandlingen, hvis de ikke kan få tilskud fx via Sygesikringen Danmark eller en privat sundhedsforsikring. Nogle af disse patienter afslår af økonomiske grunde tilbuddet om psykologbehandling, selv om det kan betragtes som en investering på fx 10.000 kr. i resten af livet svarende til en ferierejse sydpå, mens andre helt reelt ikke har nogen økonomisk mulighed for at betale.

De kan evt. henvises til en praktiserende speciallæge i psykiatri, hvoraf en del har en psykoterapeutisk sideuddannelse.  Speciallæger i psykiatri er primært læger og kan derfor også udskrive medicin, mens psykologer har en universitetsuddannelse i psykologi, som primært handler om psykoterapi og i mindre grad diagnostisk, ligesom de ikke må udskrive medicin.  Behandlingen hos speciallæger i psykiatri er gratis, hvis man får en henvisning fra sin praktiserende læge.

Patienter med let til moderat depression bør inddrages i både valg af behandling dvs. psykoterapi eller medicin, samt hvilken psykolog eller psykiater, de evt. henvises til i de tilfælde, hvor den praktiserende læge ikke selv kan klare opgaven.

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*