Rasende over ny aftale

DepressionsForeningen er rasende over aftale, der sætter loft for psykologhjælpen
af Kasper Tingkær, Sekretariatsleder DepressionsForeningen

Aftalen presser depressive over på månedlange ventelister til psykologbehandling for deres invaliderende sygdom. Ventetiden gør dem kun mere syge, og vejen tilbage til en sygdomsfri hverdag med job, familieliv og mening bliver nu uoverkommelig lang.

To skridt væk fra ligestilling
Danske Regioner og Psykologforeningen har i al hast og ubemærkethed indgået en ny aftale, der sætter nye forhindringer for rettidig og optimal behandling. Fremover er det nu ikke kun afgørende, hvor syg du er, men også hvornår på året du bliver syg, der afgør, om du kan få den nødvendige behandling. Det er to skridt væk fra de politiske skåltaler om ligestilling mellem fysiske og psykiske sygdomme.

Fra 1. maj 2013 blev der sat et loft for, hvor meget mange patienter, der kan komme i behandling. Når pengene er brugt, smækkes kassen i og patienten må se langt efter behandling. Aftalen betyder, at ventelisterne til psykologbehandling nu vil vokse. Patienterne må fremover vente op til et ½ år på at komme i den nødvendige behandling, selv om alle undersøgelser viser, at tidlig indsats er afgørende. Konsekvensen er, at patienterne bliver mere syge og  ofte sværere og mere tidskrævende at behandle. I den forbindelse vil vi gerne minde om, at depression kan være en ekstremt invaliderende og potentiel livstruende sygdom.

For det andet er der med aftalen sat et loft for, hvor mange behandlinger de enkelte psykologklinikker kan udføre. Det betyder, at de klinikker som er mest populære – ofte de bedste og mest specialiserede – fremover må afvise patienter, når deres kvote er opbrugt i årets første måneder. Det tvinger patienterne til at måtte vælge en ringere behandling hos terapeuter, der har mindre erfaring og som er mindre specialiserede til depressionsbehandling.

Uligheden øges!
Kære politikere. I kan simpelthen ikke være det bekendt. Mens man på det somatiske område nu i en årrække har arbejdet med garantier for hurtigt behandling, er ventetiden for mennesker med psykiske lidelser steget. Patienterne venter allerede idag i halve og hele år for at komme til psykiater. Nu stiger ventetiden på psykologhandling også. Konsekvensen er, at det fremover kun er danskere, der er godt forsikret eller har pengepungen i orden, der kan få en hurtigt og effektiv behandling for deres depression.


Meditation reducerer stress

Facebooktwitterlinkedin