Screening for depression

I Midtjylland screener man for depression

Det har været diskuteret hvorvidt det er hensigtsmæssigt at screene for depression i almen praksis. Derfor er der nu sat et forsøg i gang i Midtjylland, hvor 50 praksislæger indgår.
Men hvad er screening så for noget?  F.eks. består screening for brystkræft jo af undersøgelse af brystet, og for depression betyder det, at den praktiserende læge interviewer sine patienter om deres psykiske helbred. Det gøres ellers ikke systematisk.
Da undersøgelsen skulle sættes i gang blev alle praktiserende læger i området psurgt om de ville deltage. Der var en overvældende interesse for det, så man måtte ved lodtrækning udvælge de 50 læger, der var brug for.
Der fokuseres på personer med tidligere depressioner, familiær disposition for depression, hjertesygdom, apopleksi, kroniske smertetilstande, diabetes, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), cancer, Parkinson, epilepsi og andre psykiske lidelser.
Forsøget er sat i gang af Forskningsenheden for Alemn Praksis ved århus Universitet under ledelse af Kaj Sparle Christensen. Han forventer at kunne kommemed et resultat af undersøgelsen i foråret 2009.
I depressionsForeningen ser vi også frem til at høre om resultaterne. Vi mener jo, at det altid kan betale sig at opsore depression på et tidligt tidspunkt, så vedkommende kan komme i behandling og dermed spares for et langt og uhensigtsmæssigt sygdomsforløb i værste fald med tab af arbejde, volvo og vovse. Men bekymringen er jo desværre, at der ikke er behandlere nok til at tage sig af patienterne.
Men lad os, hvad der sker.
Kilde: Dagens Medicin, 8.10.08 (S-M Bjerno Nielsen)

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*