Screening for fødselsdepression

Gode resultater med screening af alle nybagte mødre i Århus. Det skønnes, at tre gange så mange kvinder end ellers kommer i behandling. Dansk sygeplejeråd opfordrer til nationale retningslinjer for screening.

Nu bliver alle mødre i Århus kommune screenet for fødselsdepression to måneder efter fødslen.
 
– Det er vigtigt, at man har fået det systematiseret og det er vigtigt at sundhedsplejerskerne nu ved, hvad de kan gøre for at finde kvinder med fødselsdepression, siger sundhedsplejeleder Margit Krabbe fra Århus kommune, der står bag projektet.
Når sundhedsplejerskerne kommer på besøg har de derfor et såkaldt screeningsskema med spørgsmål, som mødrene skal besvare, f.eks. om de har tænkt på at gøre skade på sig selv, eller om de har problemer med at sove.

Tre gange så mange i behandling

10-15 % af alle mødre udvikler i dag mildere til svære fødselsdepressioner. Og en undersøgelse, som blev lavet i Århus i 2009, viste at man fik tre gange så mange i behandling for fødselsdepression, hvis man screenede kvinderne.
– Vi ved at kvinderne får det meget bedre, når de får et tilbud om behandling. Og vi ved også, at hvis vi ikke screener, finder vi slet ikke alle dem, der er derude, siger Margit Krabbe.

Nationale retningslinjer bør indføres

De gode resultater fra Århus gør det ifølge næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, oplagt at indføre nationale retningslinjer på området:
– Sundhedsstyrelsen bør udarbejde nationale retningslinjer og krav til kommunerne, så det ikke skal afhænge af, om man bor i Århus eller en anden kommune, om man får diagnosticeret en fødselsdepression. Danmark er for lille et land til, at vi skal have så store tilfældigheder, siger hun.
– Desværre går udviklingen i nogle kommuner i øjeblikket den anden vej, fordi sparekrav får kommunerne til at skære ned på sundhedsplejen, så det kun er de belastede familier, der får besøg, siger Dorte Steenberg.
– Men fødselsdepression rammer i alle sociale lag, og det er jo både mødrene, børnene – og fædrene også – det går ud over. Desuden ved vi, at jo tidligere, man fanger problemet, jo lettere er det at behandle.

Kilde: Berlingske nyhedstjeneste 4. 6.2010 og DR p4 Østjylland 4.6.2010

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*