Stor risiko for depression blandt sundhedspersonale

Mennesker i job med store følelsesmæssige krav risikerer oftere at få brug for antidepressiv medicin. Det skriver Helse.

En ny omfattende undersøgelse viser, at ansatte der arbejder tæt med mennesker, har større risiko for at få anti-depressiv medicin i forhold til ansatte, der i mindre grad arbejder med mennesker. Sundhedspersonale, lærere og pædagoger har større risiko for at få anti-depressiv medicin end ansatte, der ikke arbejder med mennesker. Følelsesmæssige krav i arbejdet kan være en del af forklaringen. Det viser en undersøgelse, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Københavns Universitet har gennemført.

Størst risiko for sundhedspersonale

Sygeplejersker og andet sundhedspersonale har større risiko for at få antidepressiv medicin, når man sammenligner med personer, der ikke arbejder med mennesker. Den samme tendens ses for lærere og pædagoger, dog er risikoen ikke så stor som sundhedspersonalets.

“Vores undersøgelse tyder på, at følelsesmæssige krav i arbejdet er en medvirkende årsag til, at flere inden for disse faggrupper begynder på antidepressiv medicin,” siger ph.d.-studerende Ida Huitfeldt Madsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

5.000 danskere fulgt i fem år 

Knap 5.000 danskere er med i undersøgelsen. De svarede i 2000 på en række spørgsmål om deres arbejdsliv. Forskerne har herefter fulgt deltagerne gennem lægemiddelregisteret i fem år.

Tidligere danske undersøgelser har vist, at personer, der arbejder med mennesker, har større risiko for at blive indlagt på hospitalet med en depression end andre. Undersøgelserne har dog ikke kunnet give et bud på grunden til den større risiko, ligesom den ikke inkluderer personer, der ikke indlægges på hospital.

 

Kilde: Helse 14.7.2010

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*