En storm i et glas piller?

Af Kasper Tingkær, generalsekretær.

Når debatten om antidepressiv medicin rammer medierne, er klar, ansvarlig og nuanceret kommunikation afgørende for DepressionsForeningen. Debatten kan være livsfarlig.

Midt i februar blussede debatten om antidepressiv medicin op. Igen igen – fristes man til at sige.
Forskerne bag en ny metaundersøgelse (dvs en undersøgelse, der samler op på resultaterne fra en flere undersøgelse) konkluderede ret bastant, at antidepressiv medicin – de såkaldte SSRI’er slet ikke havde nogen effekt på depressionen. Heller ikke hos de patienter, der har det allersværest. De hævdede, at bivirkningerne generelt set var større end effekten. Konklusionerne blev dog hurtigt blev udfordret af flere forskere med professor Poul Videbech i spidsen. De var ikke enige.

Utrygge patienter
En del medlemmer henvendte sig i kølvandet på debatten, og mange var blevet usikre på deres behandling. Det kan vi godt forstå. For hvordan skal man som patient forholde sig til en forskerfight.

I DepressionsForeningen rådgiver vi ikke om behandling. Hverken i vores informationsarbejde eller i vores forskellige tilbud. Behandlingen er et anliggende mellem den enkelte patient og dennes læge. Vi ønsker ikke at gøre os til dommere mellem fagfolk. Det mener vi er Sundhedsstyrelsens opgave. Vi følger interesseret med i forskningen, i diskussionerne og lytter til jer – vores medlemmer – og vurderer vi, at der er behov for handling eller nuancering, tager vi det op politisk. Således også i denne sag.

Sundhedsstyrelsen var hurtige med svardrug-island-loneliness-medicine-illustration-by-frits-ahlefeldt
I denne omgang har vi haft to centrale budskaber, som vi har være ude med i flere artikler og debatindlæg. For det første har det været vigtigt for os, at nedbringe den opblussende usikkerhed, som debatten udløste. Vi har opfordret alle patienter til at tage en snak med deres læge, hvis de følte sig usikre eller utrygge. Det kan være livsfarligt, at stoppe uden lægelig vejledning. Derudover bad vi Sundhedsstyrelsen om hurtigt at vurdere om, der var brug for at ændre retningslinjerne på området. (Læs Bodil Kornbeks indlæg her).

Forbilledligt hurtigt svarede Sundhedsstyrelsen tilbage, at de ikke fandt grund til at ændre retningslinjerne. (du kan læse anbefalingerne her) De mener således ikke, at der er grund til bekymring fra patienterne side. Opfordringen er således også herfra, at man holder fast i sin behandling, hvis man føler at den virker, men kontakter sin behandler, hvis bivirkningerne er større end effekten eller man er blevet usikker på sin behandling.

Imens følger vi sagen videre. Ministeren er på baggrund af vores udmeldinger blevet kaldt i samråd om sagen. Og sker der ændringer, skal vi nok skrive ud igen.

Fokus også på debatten
Det andet centrale budskab i denne omgang har været, at vi opfordrede til en nuanceret og ordentlig debat, hvor journalister, i kampen om læsere, alligevel gjorde sig umage, belyste sagen fra alle vinkler med de nødvendige nuancer og uden brug af ”lykkepillebegrebet”. Det lykkedes desværre ikke helt. (se mere her)

Ingen er som os (dvs. jer og os i fællesskab) mere bevidste om, hvor følsom debatten om antidepressiv medicin er. Hvor meget det krænker, at høre medicinen omtalt som ”Lykkepiller”. Det er ikke ”lykke”, men en almindelig hverdag, men ønsker sig hen til, fri for symptomer. Vi ved godt, at der selv i foreningen er forskellige synspunkter og erfaringer med medicinen. Sådan skal det være, men når vi debattere det, skal det være ordentligt og i respekt for hinanden og hinandens erfaringer. En åben og ligeværdig diskussion. Det gælder internt såvel som i medierne.

Jeres erfaringer er afgørende for os.
Jeres mening og erfaringer betyder alt for os. Vi takker for de mange af jer, der har blandet sig i debatten i aviser og på de sociale medier. Fortsæt endelig med det. Er i ikke på facebook, twitter eller de andre sociale medier, så send os en mail. Også hvis i har kendskab til sager (helst overordnede problemstillinger) som i synes vi skal reagere på.

 

Facebooktwitterlinkedin