Sygeplejersker overtager psykiateropgaver

Sygeplejersker overtager flere lægeopgaver på de psykiatriske skadestuer. Det kan koste selvmordstruede patienter eller patienter med fysiske sygdomme dyrt, siger lægefaglig direktør.

Sindslidende i Udkantsdanmark kan blive de første til at betale prisen for den landsdækkende mangel på psykiatere.

I Sønder- og Vestjylland bliver patienterne på de psykiatriske skadestuer modtaget af sygeplejersker. På baggrund af deres observationer sender en psykiater derefter patienten videre i systemet – uden selv at have tilset patienten.

Samme situation gør sig gældende på Lolland, hvor en patient dog kan blive modtaget af en psykolog.

Konsekvenserne for de psykisk syge kan være fatale.

– Sygeplejerskerne kan overse fysiske sygdomme, der giver nogle psykiske symptomer, som for eksempel infektionssygdomme eller forgiftningssygdomme, fortæller Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør for psykiatrien i Region Syddanmark.

Ud over risikoen for at akutte tilfælde af fysisk sygdom bliver overset, peger Peter Treufeldt, vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, også på risikoen for, at sygeplejersken ikke bliver opmærksom på selvmordsrisikoen hos en patient, der bliver sendt hjem.

Traditionelt har Region Hovedstaden haft nemmest ved at tiltrække speciallæger. Og ingen patienter i Region Hovedstaden bliver på nuværende tidspunkt sendt videre i systemet uden at være blevet tilset af en læge.

Treufeldt vil dog ikke udelukke, at Region Hovedstaden i fremtiden vil benytte samme system som Region Syddanmark.

– Psykiatrisygeplejersker kan varetage flere opgaver, og jeg vil ikke udelukke, at de også i Region Hovedstaden kan stå for modtagelsen af psykiatriske patienter, og at disse kan blive sendt videre i systemet, før de er blevet tilset af en læge, uddyber Treufeldt.

Kilde: ritzau 16.5.2010

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*