“Min smerte var meget større, end den smerte min mor ville føle, hvis jeg var død”

“Min smerte var meget større, end den smerte min mor ville føle, hvis jeg var død”

Mine selvmordstanker startede for tre år siden. Jeg havde lige fået en depression, og så fik jeg pludselig tanken, at det ville være nemmere ikke at leve længere. Det var meget skræmmende, for jeg havde aldrig troet, at sådan nogle tanker kunne ramme mig.

Tankerne fulgte mig i mange måneder, hvor jeg overvejede at tage mit eget liv flere gange om dagen. Jeg kom lidt af med tankerne, da jeg begyndte at få medicin. Men tankerne kom tilbage, da jeg skulle stoppe på medicinen på grund af bivirkninger.

Sidste gang, jeg havde selvmordstanker, var for c.a. halvandet år siden. Det var en virkelig hård tid. Hver gang, jeg skal fortælle om den episode i mit liv, føler jeg mig dog lidt dum. Mit eneste problem var nemlig, at jeg sad fast i et projekt på mit studie, som jeg ikke kunne overskue. Jeg følte, at jeg havde prøvet alt, men situationen blev ikke bedre. Jeg var virkelig ked af det og deprimeret hver dag, hadede at tage på universitetet og følte mig meget alene. Jeg kunne slet ikke se en vej ud af situationen. Derfor begyndte jeg at få tankerne – det ville måske være bedre, hvis jeg ikke levede længere.

“VÆLG LIVET” – tema i næste Balance, som udkommer 15. dec. Bliv medlem og få Balance gratis med posten.

Ingen energi til at kæmpe
Det, der talte mest imod at tage mit eget liv, var selvfølgelig min familie og mine venner. Jeg ved, at det for min mor ville være det værste nogensinde at miste mig. Efter noget tid begyndte jeg dog at tænke, at den smerte, jeg følte, var meget større, end den smerte min mor ville føle, hvis jeg var død. Hun ville kunne overleve at miste mig, men jeg kunne ikke holde min situation ud længere. Jeg havde ingen energi tilbage til at kæmpe for at få det bedre. Til sidst var der egentlig kun én tanke tilbage: Jeg havde brug for at komme ud af den situation, jeg var i. Hvis det betød, at jeg blev nødt til at ende mit liv, så ville det være ok for mig. Tankerne var så voldsomme, at jeg begyndte at lave planer for, hvordan jeg kunne tage mit eget liv.

Jeg valgte at snakke med min psykolog om det, og det endte med, at jeg blev indlagt på psykiatrisk afdeling. Efter en uge fik jeg det langsomt bedre og blev udskrevet.

I dag er jeg næsten helt kommet af med selvmordstankerne. Jeg er blevet bedre til at passe på mig selv og trække mig, før tingene bliver for meget. Det, der har hjulpet mig mest, har været at få en støttekontaktperson. Hun kan nemlig hjælpe mig med at håndtere mine følelser, før de bliver så slemme, at jeg ser selvmord som en mulighed igen.

Nicis gode råd til andre med selvmordstanker

  • Hvis jeg skulle give nogle gode råd til andre, der kæmper med selvmordstanker, ville det allerførste være: Snak om det og søg hjælp. Jeg har altid haft svært ved at snakke om mine selvmordstanker, men det hjalp, hver gang jeg gjorde det. Nogle gange hjalp det bare at få snakket om det med min bedste veninde. Andre gange kunne mine venner så hjælpe mig med at komme til psykiatrisk skadestue. Det er ikke særlig sjovt at blive indlagt, men de er der jo kun for at hjælpe, og nogle gange er det bare vigtigt at være et sikkert sted.
  • Et andet godt råd: Find noget, du kan aflede dine tanker med. Jeg har selv nogle kort med aktiviteter, jeg kan lave, når jeg får det dårligt. Så skal jeg ikke bruge min energi på at finde ud af, hvad der kan hjælpe mig, jeg kan bare kigge på kortene.
  • Et tredje råd: Find nogen, du kan stole på. Når det er noget akut, skal man selvfølgelig tage på psykiatrisk skadestue. Men efter min mening bliver man også nødt til arbejde på at finde ud af, hvorfor man får selvmordstanker. Og det kan man kun sammen med en, man stoler på, synes jeg. I alle de år, jeg har haft psykiske problemer, har jeg snakket med virkelig mange psykologer, læger, sygeplejersker og kontaktpersoner. Men jeg kunne altid kun være hundrede procent ærlig sammen med dem, jeg stolede på. Så det var også kun de personer, jeg arbejdede godt sammen med.

Til sidst vil jeg sige: Det er meget vigtigt, at man prøver at huske, at man godt kan få hjælp, og at det hele bliver bedre igen, lige meget hvor dårligt man har det.

Læs også

“Tvangstanken kørte på repeat i mit hoved: Jeg er nødt til at tage livet af mig”

“Jeg overvejede at skære mine pulsårer over”

“Der er noget, der overtager min hjerne og beordrer mig til at dø”

“Hvis jeg gjorde alvor af mine selvmordstanker, skulle jeg ikke kæmpe mere”

Selvmordstanker? Få hjælp her!

Artiklen er en del af  “VÆLG LIVET”, temaet i næsten udgave af Balance. Som optakt bringer vi en række personlige historier om livet med selvmord. Teksten er udelukkende udtryk for fortællerens holdning. 

Facebooktwitterlinkedin