Telepsykiatri kan afhjælpe ventetid i psykiatrien

Psykiatrisk behandling via video, har vist sig yderst effektiv til afhjælpning af bl.a. manglen på psykiatere, på grund af den sparede rejsetid for speciallægerne. Det viser ny dansk rapport. Danske Regioner er forhåbningsfulde, og de patienter der har prøvet telepsykiatri, er glade for behandlingsformen.

WHO har defineret tre typer af telepsykiatri: Telepsykiatrisk patientbehandling, telepsykiatrisk samarbejde og telepsykiatrisk undervisning. Region Midtjylland er i gang med at afprøve telepsykiatri, men ikke alle typerne.

Lette psykiatriens udfordringer
Der er stor mangel på speciallæger i psykiatrien, og Danske Regioner vurderer, at antallet af psykiatere i Danmark vil falde yderligere fra 700 i dag til 500 i 2020, dvs. et fald på 29 %. Alene af den grund er der god grund til at se nærmere på, hvad teknologien kan tilbyde dette behandlingsområde. Det siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Derudover giver telepsykiatri mulighed for en øget specialisering mellem faggrupper og en større brug af shared care i behandlingen af patienterne.

En af de største forhindringer ved at indføre telepsykiatri for patienter, er psykiaternes skepsis og frygt for at kvaliteten af behandlingen forringes. Til det siger Per Jørgensen, cheflæge for psykiatri- og socialområdet i Region Midtjylland, at: ”…den internationale forskning, vi kigger på, viser, at den faglige effekt er lige så god. Patienterne er glade for den telepsykiatriske behandling, og nogle giver ligefrem udtryk for, at de foretrækker det. Skærmen giver dem en vis privathed”.

Viden om telepsykiatri
Det er Dansk Sundhedsinstitut der har udarbejdet rapporten for Danske Regioner og MedCom. Rapporten bygger på en gennemgang af 83 internationale artikler og rapporter om telepsykiatri.

Vil du vide mere om telepsykiatri, kan du læse Dansk Sundhedsinstituts rapport via dette link: http://www.regioner.dk/Aktuelt/Nyheder/~/media/Filer/Sundhed/Telepsykiatri.ashx

Kilde: Dagens Medicin 11.06.2009
http://www.regioner.dk/Aktuelt/Nyheder/Regionerne%20ser%20muligheder%20i%20telepsykiatri.aspx

Facebooktwitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*