Ti veje til bedre psykiatrisk behandling!
UDDRAG:
– Altinget.dk | 6. feb. 2014
Psykiatri har altid været et fag, der har vakt stor interesse – også uden for de professionelles kreds.
Det er ikke så mærkeligt, at så mange har en mening om psykisk sygdom, diagnoser og behandling. For de psykiske sygdomme berører hvert år hundredtusindvis af danskere – som patienter eller som pårørende.
Især når talen falder på psykofarmaka, kan tonen hurtigt blive skarp. Og det er på sin vis forståeligt: Hjernens funktion er så kompliceret – og vores viden om medicinens virkning stadig så mangelfuld – at der ikke er nogen lette svar på spørgsmålene om, hvordan og hvorfor et præparat virker.
Vi har desværre stadig ikke psykofarmakologiske behandlinger, der altid virker, helbreder og tåles af alle. Så selvom medicinen hjælper mange, hjælper den desværre ikke alle. Ofte er effekten heller ikke så god, som vi kunne ønske os. Eller der er så store bivirkninger, at behandlingen må afbrydes. Derfor vil vi ofte høre kritiske bemærkninger fra mennesker, der har dårlige erfaringer med psykiatrisk medicin.
På det seneste er bølgerne gået højere end normalt. Det skyldes professor Peter Gøtzsches udtalelse om, at danske patienter ville være bedre stillet, hvis alt psykofarmaka blev taget af markedet. (PG’s kronik i Politiken 06.01.14)
I de senere år er vi blevet klogere på mange aspekter inden for psykiatrisk behandling. Men vi kan blive endnu bedre. Her følger ti områder, hvor der er behov for en særlig indsats, hvis vi ønsker at give patienterne den bedst mulige behandling.
1) Vi skal styrke forskningen i årsagsforhold og sygdomsmekanismer
2) Til kamp mod overdødeligheden
3) Tættere samarbejde mellem psykiatere, hjertelæger og kliniske farmakologer
4) Antidepressive lægemidler – bivirkninger og symptomer
5) Behov for mere forskning i varigheden af behandling med antipsykotisk medicin
6) Øget fokus på kognitiv adfærdsterapi til angsttilstande og let depression
7) Depressionsbehandling og almen praksis
8) Børne- og ungdomspsykiatrien
9) Mod en mere helhedsorienteret, tværfaglig psykiatri
10) Vore vigtigste samarbejdspartnere er patienterne
Kilde:
Altinget.dk, 6. feb. 2014
KLIK HER og læs hele indlægget