TV2 med Bjarne og Kasper: Deprimeret på jobbet: “Det tappede mig for energi!”
KILDE:
Deprimeret på jobbet: “Det tappede mig for energi!”
TV2, d. 12. nov. 2013 af Jane Munk, jamu@tv2.dk
Hver femte dansker bliver ramt af depression i løbet af et arbejdsliv. Ud af disse ender omkring 60 procent med at blive sygemeldt i en kortere eller længere periode. Det viser tal fra undersøgelsen ’Impact of Depression at Work in Europe Audit’, som det britiske analysebureau Ipsos Mori Healthcare har foretaget blandt 7.065 medarbejdere og ledere fordelt på syv lande, herunder Danmark.
Men tallet kommer ikke bag på Kasper Tingkær, der er sekretariatsleder i Depressionsforeningen. Han oplever, at foreningen får et stigende antal henvendelser fra folk, som oplever at arbejdspladsen er den udløsende faktor til en depression.
– Vi er ikke så overrasket over, at tallet er stort. Det har vi sagt i mange år, siger han til TV2 News tirsdag.
Mistede lysten til arbejde
Bjarne Kristensen er en af personerne bag tallene. Han blev ramt af en depression for otte år siden.
– Det var et alt for højt tempo og et alt for højt arbejdspres, der førte til udbrændthed og stress og deraf følgende depression og sygemelding, fortæller han.
Depressionen viste sig især som en grundlæggende tristhed, der gjorde, at han havde meget svært ved at passe sit arbejde. Bjarne Kristensen havde hele tiden følelsen af, at han manglede energi.
– Jeg gik og var ked af det. Jeg mistede lysten til mit arbejde, jeg tog ikke min telefon og åbnede ikke min post og mails. Jeg var meget fraværende til møder, og i det hele taget træt og uoplagt på grund af mit arbejde. Det tappede mig for energi.
Fleksjob fjernede byrden
Bjarne Kristensens depression førte til en sygemelding. Da han var klar til at arbejde igen, fik han lavet en aftale mellem sin fagforening, sin arbejdsgiver og kommunen. Han fik etableret et fleksjob, hvor han havde en 20 timers arbejdsuge, og det hjalp ham med at komme ud af sin sygdom.
– Det gjorde faktisk, at jeg fik taget den byrde af mig, som jeg havde følt, der var. Og det gjorde også, at jeg kunne vende tilbage til nogenlunde normale forhold i mit arbejdsliv, dog med mindre ansvar end jeg havde tidligere, fortæller han.
Ifølge Magasinet Arbejdsmiljø viser de danske tal i undersøgelsen, at over hver fjerde af de sygemeldte danskere ikke fortalte deres chef, at deres fravær skyldtes en depression. Men det gjorde Bjarne Kristensen. Han mente, at han var nødt til at være ærlig om sin sygdom, så arbejdsgivere og kolleger bedre kunne forstå hans situation.
– Jeg synes at det var tvingende nødvendigt at være åben omkring de her ting, for hvis jeg skulle have min arbejdsgiver til at forstå, at jeg havde problemet, så måtte jeg også være åben omkring problemet og så var det ikke så meget et spørgsmål om mod, men om nødvendighed, forklarer han.
Bjarne Kristensen mener selv, at han har fået det rigtig godt. Han arbejder nu som gartner i stedet for at sidde med administrative opgaver, og det har ifølge ham taget en del af presset.
KILDE: http://go.tv2.dk/kropogsundhed/2013-11-12-deprimeret-p%C3%A5-jobbet-det-tappede-mig-energi