Udvikling af medicinsk behandling mod bipolar lidelse

Selvom Esbjerg ligger i vandkants Danmark, er det den Psykiatriske Forskningsenhed i denne by, der er primus motor for et stort forsøg blandt mennesker, der lider af bipolar lidelse. Forsøget hedder ”NACOS”, og er et medicinsk forsøg til mennesker, der befinder sig i den depressive fase.

Det er Ph.d.-studerende og sygeplejerske Pernille Kempel Ellegaard, som udfører alle forsøgsopgaver, mens ledende overlæge i Vejle-Kolding Psykiatri, Connie Thurøe Nielsen, er den hovedansvarlige for forsøget.

NACNacos01OS-forsøget har til formål at undersøge om mennesker, der lider af bipolar lidelse, er mindre depressive efter indtagelse af forsøgsmedicinen. Forsøgsmedicinen har det svære navn N-acetylcystein, og bliver derfor til dagligt kaldt for NAC. NAC har været anvendt de sidste 30 år i både sundhedsvæsnet og på håndkøbsmarkedet, og er kendt for at være et præparat, der har meget få bivirkninger. Det bruges blandt andet mod lungesygdommen  KOL, samt som et afgiftningsstof til mennesker, der har taget for mange hovedpinepiller.

 

Det kan desuden købes i håndkøb, som et slimløsende middel, og som et kosttilskud. NAC anvendes til mange formål, og er derfor et gennemprøvet præparat. Det ser imidlertid også ud til, at NAC kan påvirke de depressive symptomer, og dette skal undersøges.

 

Mennesker, der lider af bipolar lidelse, har i dag begrænsede behandlingsmuligheder, og derfor kan NACOS-forsøget muligvis bidrage til endnu én behandlingsmulighed. For at kunne undersøge om  NAC virker mod  de  depressive  symptomer,  får  halvdelen  af  forsøgspersonerne i forsøget placebo (snyde piller).

Deltagerne ved ikke, hvad de indtager, og det gør de, der udfører forsøget, heller ikke. På den måde bliver resultatet ikke påvirket af ønsket om, at NAC har en effekt. Man skal – under hele forsøget – fortsætte den behandling, man modtager fra psykiatrien og egen læge.

Nacos02

I 20 uger indtager forsøgspersonerne forsøgsmedicinen, og følges 4 uger efter endt forsøgsmedicin. Det vil sige, at hver forsøgsperson er med i forsøget i 24 uger,hvor der er indflettet 5 samtaler og 2 telefonopkald.

 

På nuværende tidspunkt kan man være med i forsøget, hvis man er indlagt eller får behandling igennem psykiatrien i Esbjerg, Hviding, Varde, Brørup, Kolding, Vejle, Fredericia samt Aalborg Psykiatri. Til efteråret vil det ligeledes være muligt for mennesker at deltage, der er tilknyttet Odense psykiatri. Man skal blot henvende sig til sin behandler for at få udleveret materiale om forsøget, og derefter træffe beslutning om man ønsker at deltage. Forsøgssamtalerne vil foregå dér, hvor man plejer at komme i psykiatrien, for at forsøgspersonerne er i kendte omgivelser. Projektet forventes at stoppe med at inkludere personer til forsøget, i maj måned 2016.

Nacos_logo

 

Min kone har nu deltaget i forsøgsperioden på de 24 uger, og vi kan sammen konstatere, at humørsvingningerne er blevet betydeligt reducerede. Vi afventer – med en ikke ubetydelig spænding – afsløringen af, hvorvidt hun har fået placebo eller NAC.

Men   uanset   dette,   er   resultatet,   at   hun   har reduceret udsvingene, hvorfor jeg varmt kan anbefale at støtte op om forsøget, når/hvis muligheden skulle opstå i din region.

 

Pernille kan kontaktes her:

Pernille Kempel Ellegaard

Ph.d.-studerende

Forskningsenheden, Psykiatrisk Afdeling Esbjerg

 

E-mail:                 Pernille.Ellegaard@rsyd.dk

Direkte:              9944 7157

 

John Jensen Esbjerg

 

 

Facebooktwitterlinkedin