Søg
Close this search box.
Portrætbillede af John Studsgaard.

Rask efter 53 år med depression og angst

John Studsgaard på 67 er en omvandrende fantastisk historie. Efter at have levet med angst og depression gennem næsten et helt liv, har han nu fået behandling med magnetstimulation (TMS), og han har aldrig haft det bedre.

Da John Studsgaard var 13 år, fik han social angst. Han sad hos en kammerat og skulle have kaffe og ostemadder, som de gjorde så tit. Men pludselig frøs det hele for ham, og han kunne end ikke løfte sin kop. Det blev starten på en lang årrække med angstoplevelser. Senere blev angsten suppleret med episoder med depression, og det satte sig i ham. Han prøvede antidepressiv medicin, men der var ikke rigtigt noget, der virkede helt. Han har nu prøvet mange slags, måske 20 vurderer han selv, og de senere år er han landet på en medicin, der har haft en vis effekt. I 2016 fik han ECT-behandling (’elektrochok’) og det virkede også i en periode, men effekten klingede af efter nogle år.

Sidste sommer i 2022 kom så den store forandring. John fik en henvisning til Rigshospitalet, hvor han efter en dialog med en overlæge fik behandling med lithium. Det var helt sikkert ikke den rigtige løsning, for John fik det meget dårligt. I stedet blev han tilbudt behandling med r-TMS (repetitiv transkraniel magnetstimulation) og her var der bingo! Han kom i et forløb med behandling, der gentages hver dag i 30 dage.

– Allerede efter en uge kunne jeg mærke en tydelig forskel. Alle de der sorte tanker lettede, fortæller John.

Lige nu er han i et vedligeholdelsesforløb, hvor han over 20 uger langsomt nedtrapper behandlingen. De sidste 8 uger modtager han kun behandling en gang hver anden uge.

– Jeg har ikke haft det så godt, siden jeg var 13, siger John Studsgaard.

Han var én af et lille hold på fire, og ud fra hvad John hørte, virkede behandlingen for i hvert fald de tre af dem.

Skal TMS tilbydes til flere ?
Hvis det virker så godt på mange, er det et nærliggende spørgsmål, hvorfor TMS-behandling så ikke tilbydes til flere? rTMS er indtil videre godkendt til behandling af behandlingsresistente depressioner. Et interessant studie fra 2015* viste dog, at rTMS virkede bedre på patienter med let og moderat depression end det gjorde på mennesker med svært behandlelig depression.

Desværre er der ikke så mange undersøgelser af effekten af rTMS sammenlignet med medicinsk behandling og ECT. Fordi man ved at rTMS behandlinger er gavnlige har Region Hovedstadens Psykiatri besluttet at tilbyde behandlingen til mennesker, hvor medicinsk og ECT-behandling ikke har hjulpet. Aktuelt tilbydes rTMS i Ambulatorium for affektive lidelser på Frederiksberg og i Nordsjælland.

Har du også haft en oplevelse med rTMS – god eller dårlig? Vi indsamler viden for at kunne bringe den videre. Skriv til sekretariat@depressionsforeningen.dk

Note:
* G. Grammar et al.:  Severity of Depression Predicts Remission Rates Using Transcranial Magnetic Stimulation (Front Psychiatry, 2015)

Andre nyheder

Del nyhed